.

Вредно ли е многото чатене?

Вредно ли е многото чатене?
Снимка: freedigitalphotos.net

Новите технологии са навсякъде около нас. Мобилен интернет, безплатен безжичен, смартфон, таблет, нетбук и какви ли още не технологични средства са нормална част от живота ни. Вече повече свикнахме да не се обаждаме по телефона, а да си чатим.

 

Оказва се, че според изследвания чатенето не е толкова безобидно. Хората, които прекаляват и прекарват много време в писане са по-големи материалисти и са по-егоистични. Това твърдение е на учени от университет в Канада.

 

Честото изпращане и получаване на текстови съобщения е свързано с поведение, което показва занижен интерес и никаква провокация на мисълта. Тези, които чатят много са по-ориентирани към богатство и имидж, отколкото тези, които почти не чатят.

 

Проучването било направено сред повече от 2 200 студенти на възраст между 18 и 22. Данните са събрани в периода 2007-2011г. Комуникацията чрез чат е най-предпочитаната сред тийнейджърите, според проучване, направено през 2010г. Оказва се, че 72% от тийнейджърите използват текстови съобщения, а преди няколко години процентът е бил 51.

 

За проучването, направено в университет в Канада, студентите трябвало да отбележат колко често чатят (пращат или получават съобщения) като отбелязвали само неофициалната си кореспонденция.

 

 

Около 30% от студентите отбелязали като най-много съобщения 200 дневно, а 20% казали, че изпращат и получават повече от 300 съобщения за ден. Тези, които отбелязали, че получават и изпращат повече от 100 съобщения на ден били 30% по-несигурни, не се чувствали като лидери и принципите за тях не били особено важни в живота. При тези, които отбелязали само по 50 съобщения за ден, резултатите показват точно обратното.

 

Оказва се, че хората, които чатят твърде много губят своя рефлекс за някои житейски ситуации. Според американски учени мозъкът има моменти, в които е в „готовност". Това се случва, когато стоиш на тихо и си почиваш. В това състояние, мозъкът има нужда от повече време за да реагира на каквото и да е, особено морални, социални, емоционални въпроси или такива, които изискват повече мислене.

 

Все пак, не забравяй колко е важна живата комуникация. Вместо да си чатиш с някои приятели по няколко часа, най-добре излезте и се разходете навън. Това ще е много по-стойностно, отколкото да разчиташ основно на чатенето.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...