.

Копира ли Xiaomi конкурента си Apple?

Копира ли Xiaomi конкурента си Apple?
Снимка: Reuters

В отговор на критиките, че китайската компания Xiaomi копира Apple, вицепрезидентът на фирмата Хюго Бара заяви, че Xiaomi е „пораснала“, посочвайки последния ѝ смартфон Note като доказателство, пише CNBC.

 

Изгряващата звезда на пазара на смартфони представи новия си фаблет (устройство, което попада в гамата между таблет и смартфон) във вторник в Пекин, изправяйки се очи в очи с конкуренти като Apple и Samsung, които вече предлагат устройства с големи екрани.

 

 

"Работим по Xiaomi Note от три години – това е продукт, който не е създаден като отговор на iPhone 6 Plus или Galaxy Note 4”, коментира Бара.

 

Xiaomi обаче използва стратегия, типична за Apple – голям смартфон със загадъчна рекламна кампания, която да създаде очаквания сред увеличаващата се база от фенове на марката.

 

По време на представянето компанията направи няколко директни сравнения между нейния фаблет и iPhone 6 Plus.

 

На въпрос защо Xiaomi е сравнила своето устройство с това на Apple, Бара обясни, че както хората, които ръководят компанията, така и феновете ѝ, са инженери и хора, които обичат да знаят подобни подробности.

 

„Реално какъвто и продукт да бяхме обявили, единственото, което хората щяха да направят, е да разгледат цялата екосистема и да я сравнят, така че решихме да го направим сами“, допълва той.

 

Копирайки или не, Xiaomi е ключова сила на пазара на смартфони през 2014 г. Тя успя да изпревари Lenovo и LG, превръщайки се в третия по големина производител на смартфони. Пред Xiaomi се нареждат единствено Samsung и Apple.

 

Китайската компания държи 5,3% дял от световния пазар на смартфони през третото тримесечие на 2014 г., докато Samsung и Apple имат съответно по 23,8% и 12%, посочват от IDC.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...