.

Китарни ефекти и ефект-процесори за начинаещи

Китарни ефекти и ефект-процесори за начинаещи
Снимка: freedigitalphotos.net

Рок кариерата ти е на своята стартова линия. Вече имаш електрическа китара, усилвател и много мотивация да твориш. Ако чувстваш, че нещо ти липсва, това вероятно е характерен отпечатък на звука, който искаш да оставиш. Повечето китарни усилватели дават всичко необходимо като мощност и плътност на звука, но „есенцията” и „подправките”, които ще създадат отличителния ти стил биха нахълтали в песните ти само помощта на китарните ефекти.

 

Китарните ефекти обикновено са под формата на педали. Това са или ефект-процесори или единични педали. Разликата във функционалността не е голяма. Ефект-процесорите комбинират в себе си много джаджи – от тунери, с чиято помощ по-лесно и точно да настройваш звука на своята китара, до различния тембър на звучене на инструмента си и реверберации, хорус и дисторшън звука.

 

 

Единичните педални ефекти са по-евтиният вариант. Обикновено ефект-процесорите идват на доста солидна цена. Това не е неочаквано, защото предлаганите от тях възможности наистина обхващат широк спектър от звуци и ефекти. Единичните педали са добро решение, ако имаш ограничен бюджет и знаеш от какво конкретно имаш нужда в момента. Ако искаш да звучиш като Кърт Кобейн от Нирвана, добра отправна точка би била педалът на производителите от DigiTech, с име на модела Grunge.

 

Grunge на компанията DigiTech е с американски произход. Характерни за ефекта са стабилния и тежък метален корпус, четирите потенциометъра или „врътки”, с които да настройваш звука си, педалната част или зоната, която ще натискаш с крака си за да включваш или изключваш ефекта и разбира се, не на последно място, плътният звук на гаражния рок от 90-те години на ХХ век.

 

Създателите на това рок-бижу твърдят, че са вложили цялото си старание за да удовлетворят изискванията и търсенията на модерните рок банди. Всичко от плътен по-басов звук за ритъм китарата, която ще обогатява ниския регистър, до високочестотни звуци за соло изпълнения и демонстриране на виртуозност от водещия китарист на групата.

 

Двубандов еквалайзер ще ти помага в търсенето на запазената марка в твоя звук. Ще го контролираш от цял ред потенциометри, които са разположени на най-горния ред на педала. В реда отляво надясно това са: “Loud”, “Low”, “High” и “Grunge”. Както добре се досещаш, те регулират колко силно, чисто или метъл да звучи китарата ти.

 

За музикантите, които искат да свържат ефекта директно с компютъра си има фабрично подготвен порт за целта. Снабден с двойна Output опция, педалът позволява да го свържеш със смесителен пулт или компютър, като по този начин звукът няма да мине през предусилвател или amp връзката (съкратено от amplifier), която ще подготви звуковия ти сигнал за навлизането му директно в средата на китарния ти усилвател.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
npp
преди 8 години
0
0
!
Отговори
между другото, единичните педални ефекти могат да излязат по-скъпо от един педален мулти ефект процесор, когато трябва да се оборудваш с различни ефекти, дисторшън, ехо, хорус, и т.н.
Страница 1 от 1