.

В скоро време рисунка може да замени паролата за смартфоните

В скоро време рисунка може да замени паролата за смартфоните
Снимка: iStock

Почти всеки притежател на смартфон е заключил телефона си с парола. В скоро време те може да останат в историята и да започнем да отключваме телефоните си с рисунки. Идеята на нововъведението е да не се грешат паролите, които понякога човек забравя или бърка, докато пише.

 

Учените установили, че паролите – рисунки, създадени върху сензорен екран със свободни движения с пръст, се запомнят по-лесно от паролите, набирани с клавиатура. Също така рисунките трудно се имитират и по този начин осигуряват по-ефективна защита от другите пароли, които използват текст или биометрични данни.

 

 

Изследователите са тествали софтуер, който дава възможност на потребителите да създават парола, рисувайки каквато и да е форма на сензорния екран на телефона с един или два пръста. Паролата – рисунка може да бъде най-различна – букви, формички, завъртулки и т.н. По този начин някой трудно би могъл да копира или отгатне паролата ни.

 

Американските учени са инсталирали софтуера на смартфоните на 91 души и са ги помолили да създадат текстови пароли и пароли-рисунки, а след това да отключат устройствата 2 000 пъти. Резултатите от експеримента показват, че използването на рисунки ускорява процеса на регистрация.

 

Участниците прекарали с 22% по-малко време при вписване, отколкото с текстови пароли. Също така те са отделили с 42% по-малко време за създаването на паролите – рисунки. И цели 94% от потребителите са предпочели да създадат рисунка с един пръст вместо текстова парола.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...