.

Робот на шест колела прави доставки на онлайн стоки до дома

Робот на шест колела прави доставки на онлайн стоки до дома
Снимка: Starship Technologies

На странна гледка се натъкват жителите на квартал Графентал в Дюселдорф. От днес базираната там верига за продажба на потребителска електроника Media Markt започва тестове на експресни доставки на поръчани онлайн стоки с автономни роботи.

 

Футуристичният уред на шест колела е част от широкомащабната програма на европейския стартъп Starship Technologies, който е подкрепян финансово от групата на Media Saturn.

 

Високите до човешко коляно роботи ще доставят стоки първоначално на около 1000 домакинства в този квартал до края на годината, обяви компанията. По време на тестовата фаза обаче те ще могат да се движат само на дневна светлина и ще трябва да са съблюдавани през цялото време от човек. Използвайки девет камери и ултразвукови сензори, роботът може по всяко време да разкрива евентуалните пречки на пътя и да спира веднага, ако е необходимо. Той е особено учтив към пешеходците и при сравнително тесен път отбива в страни и пропуска хората.

 

Роботът може да транспортира всичко по-леко от десет килограма и пасващо комфортно в тавата за доставки, независимо дали става дума за цифров фотоапарат, доставен малко преди началото на отпуската, изгубен кабел за зарядно на телефона или нов тонер за принтера.

 

Доставката идва в рамките на 30 минути до три часа до дома на клиента. Алтернативно, доставката може да се осъществи на желан час в същия ден или в предпочитан ден в рамките на четири дни след поръчката и с времева рамка от два часа.

 

За да получат доставка от робот, жителите на Графентал трябва да изпълнят няколко условия: да поръчат стоката онлайн, да живеят в обхвата на доставката, да предоставят номера на телефона си при поръчката. Той е нужен, за да може роботът да информира клиента, когато е пристигнал със стоката пред вратата. Освен това клиентът получава на телефона си нотификация, с която да може да отключи кодирания багажник на робота и да вземе стоката си.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
AlexanderDimitrov
преди 7 години
0
1
!
Отговори
Доставките с дрони ще са бъдещето.
Страница 1 от 1