.

SoundHound иска да се конкурира по-добре с Amazon и Google

SoundHound иска да се конкурира по-добре с Amazon и Google
Снимка: iStock

Американската компания SoundHound, известна с едноименното си мобилно приложение за разпознаване на музика, набра 75 млн. долара, с цел да се конкурира по-добре с имена като Amazon.com и Google в изграждането на изкуствен интелект, който помага на машините да разбират човешки гласове, пише Bloomberg.

 

12-годишната компания залага на това, че тъй като все повече устройства стават свързани с интернет, използването на гласов контрол и управлението им чрез него ще се превърне в доминираща форма на взаимодействие. Фирмата има за цел да насърчи производителите на устройства да използват гласови инструменти с изкуствен интелект, предлагани от нея, вместо да се опитват да изграждат собствени.

 

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания е една от няколко, които са изградили от нулата такава технология, която може да разпознава и интерпретира звук. Повечето други играчи, които имат свои услуги за разпознаване на реч, са големи имена, като Apple, Baidu и Microsoft. А много от тях следят внимателно как може да се ползва софтуерът им и данните, които генерира, твърди главният изпълнителен директор на SoundHoud Кейвън Мохайер.

 

Свежият капитал ще помогне на SoundHound да привлече повече потребители, използвайки своята платформа за изкуствен интелект Houndify повече, и да разшири операциите си в Азия и Европа. Сред инвеститорите в този кръг се нареждат Catalyst Fund на Samsung Electronics и производителят на графични чипове Nvidia. Nomura Group, Kleiner, Perkings, Caufield & Byers и SharesPost 100 Fund също са сред инвеститорите.

 

Компанията отказва да коментира пазарната си оценка. Фирмата за пазарни проучвания Pitchbook оценява, че оценката на SoundHound е около 800 млн. долара.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...