.

Рей Бредбъри и неговата фантастика

Рей Бредбъри  е един от най-известните писатели-фантасти.  Той не получава висше образование, а след 1943 година  започва да се занимава с професионална писателска работа. Неговият първи разказ е публикуван през 1941 година, а &nbs

  Рей Бредбъри и неговата фантастика
id="internal-source-marker_0.38018940442304283" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Рей Бредбъри  е един от най-известните писатели-фантасти.  Той не получава висше образование, а след 1943 година  започва да се занимава с професионална писателска работа. Неговият първи разказ е публикуван през 1941 година, а  първият му сборник с разкази излиза през 1947 година, но истинска популярност авторът постига при излизането на сборника "Марсиански хроники"  през 1950 година.Тази известност продължава и със следващите му книги.

За себе си  Бредбъри казва: "Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс  е мъдрият ми чичо. Едгар Алан По    е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери  Шели ,  авторката на “Франкенщайн”, ми е майка."

Рей Бредбъри е носител на наградите "О"Хенри", награда "Бенджамин Франклин", награда на Американската академия,  премията “Гандалф”. Той е удостоен  и с титлата "Гранд-Мастер" през 1988 година.

Рей Дъглас Бредбъри  е роден на 22 август 1920 година  в Уокигън, Илинойс. Майка му е шведска имигрантка. Баща му е работел като кабелен работник за електроснабдяването и телефонните компании. Дядо му и прадядо му по бащина линия са били издатели на вестници. Още от малък той чете и пише, и прекарва много време в библиотеката "Карнеги" в Уокигън. Произведенията му "Вино от глухарчета" и "Чувствувам, че идва нещо зло" описват Уокигън под името "Зеления град" и са полу-автобиографични.

Бредбъри завършва  гимназията в Лос Анджелис  през 1938 година  , но решава да не постъпи в колеж. Вместо това започва да продава вестници на ъгъла на Сют Нортън Авеню и Олимпик Булевард. Продължава да се самообразова в местната библиотека  и, повлиян от научно-фантастични  герои като Флаш Гордън и Бък Роджърс ,  започва да публикува научно-фантастични разкази.. За пръв път му плащат за разказ в списанието "Супер Сайънс Сториз"  през 1941 година.  Към края на  1942 година Рей  той започва да се занимава само с писане. Първата му книга, сборникът разкази "Мрачният карнавал", е публикувана от Акръм Хаус през 1947 година.

При Бредбъри често се наблюдава размиване между категориите, и категоризирането на някои негови произведения понякога е субективно. Например, той често пише няколко разказа за определен набор герои или пък тема, прави дребни редакции или добавя още материал, и нарича резултатите роман. Често бива описван като автор на научна фантастика , но той самият не се причислява към никоя литературна категория.
.
Освен литературните си творби, Бредбъри е написал и много есета на тема изкуства и култура, привличайки вниманието на критиците в тези области. Бил е консултант на американския павилион в Ню-Йоркския световен панаир през 1964 г., и на изложбата  "Космически кораб Земя" в парка EPCOT, намиращ се в Уолт Дисни Уърлд.

За приноса си към филмовата индустрия Бредбъри получава звезда на Холивудската пътека на славата, на булевард "Холивуд" 6644. Астероид  9766 е кръстен на негово име ,

Лунният кратер "Кратер на глухарчето" е кръстен на неговата повест "Вино от глухарчета".

На 17 ноември 2004 година  Бредбъри получава Националния медал за изкуства, връчван от  американския президент. Той  е носител е на наградата Световна награда за фентъзи  за цялостно творчество през 1977 година. Бредбъри е носител на наградата  Брам Стоукър  за цялостно творчество.

Рей Бредбъри  е носител  и  на наградата Мемориална награда “Гранд Мастър”  за цялостно творчество през 1988 година, както и на наградата мемориална награда “Гандалф - Гранд Мастър” за 1980 година.
.
Бредбъри е носител  на наградата “Еми” за работата си по телевизионната продукция "Дървото на вси светии". Два филма, по които е работил - "Икар Монголфие Райт" и "Моби Дик" - са номинирани за награда “Оскар”,  но самият автор не е номиниран.

Въпреки всичките си романи за космически кораби, междузвездни пътешествия и др. , Бредбъри никога през живота си не е карал дори кола. Той го отдава на тежък инцидент с кола, докато е бил младеж. За пръв път Бредбъри лети със самолет на 62-годишна възраст - с "Конкорд" до Париж, където е работил за Дисни по френския Дисниленд.

През 2004 г. той е много  ядосан от решението на режисьора Майкъл Мур  да нарече своя документален филм за администрацията на американския президент Джордж Буш  с името " 9/11 по Фаренхайт”, явна алюзия с името на неговия роман  "451 градуса по Фаренхайт”. Бредбъри нарича Мур "ужасен човек", но подчертава, че протестът му не е политически мотивиран. Заявява, че не желае никаква част от прихода на филма, и че не смята, че заслужава тези пари. Оказал е натиск върху Мур да смени името на филма, но безуспешно. Мур му се обажда две седмици преди пускането на филма на екран, за да му се извини, и казва, че маркетинговата кампания на филма е открита преди много време, и че вече е късно за смяна на името.



Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...