.

28 ноември 1912 г. - Деклрацията от Вльора

На 28 ноември 1912 година , след подписването на Декларацията от Вльора, е обявена   независимостта на Албания от Османската империя. Декларацията е предшествана  от албански въстания  в продължение на три години,  пр

28 ноември 1912 г. - Деклрацията от Вльора
id="internal-source-marker_0.012907287902896192" style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">На 28 ноември 1912 година , след подписването на Декларацията от Вльора, е обявена   независимостта на Албания от Османската империя.

Декларацията е предшествана  от албански въстания  в продължение на три години,  предизвикани от опитите на младотурското правителство  за централизация на османската държава. Целта на въстаниците е да постигнат административно обединение на земите, населени с албанци  и постигане на политическа и културна автономия в рамките на империята.

През лятото на 1912 г. въстаническите успехи принуждават османското правителство да направи отстъпки. Според постигнатите договорености се обособява албанска общност, която обхваща вилаетите Шкодра, Янина, Косово и Битоля – т. е. не само днешни Албанич и Косово, но  и Западна Македония и Епир.

Споразумението между османските власти и албанските въстаници обезпокоява балканските християнски държави, които се стремят да завземат Македония и да си поделят албанските земи. В края на септември 1912 г. Черна гора обявява война на Османската империя. Черногорските войски нахлуват в Северна Албания и обсаждат крепостта  Шкодра.  Няколко дни по-късно конфликтът прераства в Първата балканска война с включването на България, Сърбия и Гърция на страната на черногорците. До края на ноември сръбски и черногорски войски проникват дълбоко в Северна и Средна Албания и достигат Дуръс,  а гърците обсаждат Янина. 

В тази обстановка в Дуръс, Тирана, Елбасан и  в други части на Албания се провеждат събрания, на които е прокламирана албанската независимост. На 28 ноември във Вльора се събират 83-ма делегати от цялата страна. Те избират временно правителство начело с Исмаил Кемали,  а той провъзгласява албанската независимост и се обръща за помощ към големите европейски държави срещу аспирациите на Гърция, Сърбия и Черна гора.

На Лондонската  мирна конференция  през декември 1912 г. представителите на Великите сили - Германия, Австро-Унгария, Русия, Франция, Великобритания и Италия  се обявяват за автономна Албания.Тази декларация е потвърдена с Лондонския мирен договор, който слага край на Балканската война на 30 май 1913 г.

Под натиска на Австро-Унгария и Италия, Сърбия е принудена да се откаже от излаз на Адриатическо море през Албания, Черна гора отстъпва от Шкодра, а Гърция – от Вльора. На 29 юли същата година Великите сили приемат Органически устав на Албания. С него се създава формално независима държава с неутрален статут в международните отношения, начело с княз от германски произход /Вилхелм Вид/  и чуждестранна комисия за административен и финансов контрол.

Заради териториални спорове с Гърция границите на новата държава не са окончателно утвърдени до началото на Първата световна война. Косово  и Метохия,  които са окупирани от сръбските войски през есента на 1912 г., са оставени в пределите на Сърбия, а впоследствие и на Югославия.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...