.

Джон Мадър открива анизотропията на реликтовото излъчване

Американският астрофизик и космолог Джон Мадър е роден на 7 август 1946 година в Роуаноук, щата Вирджиния, САЩ. През 2006 година Мадър  споделя Нобеловата награда за физика с Джордж Смут  за „откриването на анизотропията на рели

Джон Мадър открива анизотропията на реликтовото излъчване
id="internal-source-marker_0.5181031820609894" style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Американският астрофизик и космолог Джон Мадър е роден на 7 август 1946 година в Роуаноук, щата Вирджиния, САЩ.

През 2006 година Мадър  споделя Нобеловата награда за физика с Джордж Смут  за „откриването на анизотропията на реликтовото излъчване  (микровълновото фоново лъчение)“. Според Нобеловия комитет, спътникът СОВЕ, върху данните от който Мадър работи, поставя „началото на космологията като точна наука“

Понастоящем Мадър  работи в Центъра за космически полети Годард на НАСА и е  професор в Университета на Мериленд - Колидж парк.

Мадър има главна заслуга в координирането на предложението за изграждането на COBE, както и при откриването на топлинния спектър на това лъчение, подобен на този на абсолютно черно тяло, а Смут  има главна заслуга в измерването на леките колебания на температурата на лъчението.  В проекта участват повече от 1 000 учени, инженери и техници.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...