.

На днешния ден - 5 февруари

- 1861 г. -  В САЩ е патентована кинокамерата на Коулмън Селърс - 1909 г. - Русия признава независимостта на България - 1928 г. - По изкуствен път е получен витамин D - 1971 г. - Проект Аполо: Аполо 14 каца на Луната - 2002 г. - Компанията

- 1861 г. -  В САЩ е патентована кинокамерата на Коулмън Селърс
- 1909 г. - Русия признава независимостта на България
- 1928 г. - По изкуствен път е получен витамин D
- 1971 г. - Проект Аполо: Аполо 14 каца на Луната
- 2002 г. - Компанията Pepsi заснема най-скъпия рекламен видеоклип с участието на Бритни Спиърс на стойност 9 милиона долара


На днешния ден са родени:

- Андре Ситроен е роден на 5 февруари 1878 г. в Париж в семейството на холандски търговец на диаманти и майка полякиня. Баща му умира, когато Андре е едва 6-годишен и той е отгледан от майка си.

На десет години Андре се влюбва безнадеждно в Жул Верн, като книгите развиват у него нешаблонно мислене и постоянен стремеж към прогрес.

Той завършва знаменитото Политехническо училище в Париж през 1900 г. и само на 22 години при посещение в Полша открива процеса на нарязване на зъбни колела с дизайна "шеврон" и купува патента.

През 1902 г. посещава заводите на Хенри Форд в САЩ, откъдето се връща пълен с идеи. След това работи като инженер в различни неголеми фирми. През 1908 г. постъпва на работа в компанията за автомобили на братя Морс, като благодарение на упоритата му дейност производството на компанията нараства десеторно.

Необходимостта от реорганизация на автомобилното производство за военни нужди по време на войната , логично навежда Андре Ситроен на мисълта да използва в Европа постигнатото от Хенри Форд. Преустройства военното си предприятие в автомобилно, като Андре не се смущава да използва и идеята на Хенри Форд за направата на здрав, надежден и преди всичко не скъп автомобил, достъпен за хората с нормални приходи и средно ниво на живот.

За тази цел Андре Ситроен основава акционерно дружество Societe anonime Andre Citroen, което пуска на пазара първия си автомобил - модел А, през 1919 година. Продукцията става популярна изключително бързо, спечеленото признание позволява на френския инженер и предприятието му само за шест месеца да произведе 2800 автомобила от този модел.

Андре Ситроен е един от първите в Европа усвоил разбирането, че колата не е само средство за превоз. Като доразвитие на този глобален възглед той създава първата кредитна компания в индустрията, първата мрежа за продажби на автомобили, първият каталог за резервни части, едногодишната гаранция, следпродажбен сервиз, първата европейска кредитна компания за потребители - Socav, първите пътни знаци /всичките носещи логото на фирмата/, първата система за превенция на автомобилните катастрофи. Създава таксиметрова и автобусна компании, както и собствена застрахователна компания.

Към всичко това се добавя грижата му за работниците - и днес са актуални програмите му за здравето на работниците, най-вече на жените, той е направил специална работилница за инвалиди, намирал е топла дума за всеки по време на ежедневната си обиколка на предприятията.

За съжаление на мнозина идва най-голямата икономическа криза на 20-и век - "Голямата депресия". Тук Андре Ситроен не проявява нужната далновидност, не взима мерки за съкращаване на разходите и производството. През 1934 г. създава поредния нов модел - Citroen 7, но точно тогава банкрутира и загубва контрол над "рожбата" си - Societe anonime Andre Citroen.

Компанията е успешно реорганизирана от новите й собственици, които обаче са достатъчно далновидни  да запазят славното й име.

Интересите на Андре Ситроен в никакъв случай не се капсулират само около създаването на проекти на нови автомобили и производството им. Той финансира най-различни научни експедиции, участва непрекъснато в автомобилни състезания. Световна известност получават организираните от него маратонски прекосявания на Сахара, Азия и Африка. На Париж подарил осветлението на Триумфалната арка и на площад  Конкорд.

Днес компанията Citroen влиза в най-голямото френско обединение за производство на автомобили - PSA Peugeot-Citroen,  2 CV, Traction Avant, DS, SM, както и много други, представени в различни варианти.


- Леда Гео Милева - българска писателка, преводачка, деятелка на културата и общественичка. Тя е автор на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, руски и френски. Дъщеря е на поета Гео Милев.
Леда   Милева завършва Американското основно училище в София (1926-1933) и Американския колеж в София (1933-1938). Следва право в Софийския университет и завършва Института за детски учителки при Американската детска градина (1938-1940). След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания "Пионерска самодейност" и "Дружинка", редактор в издателствата "Народна младеж" и "Български писател". От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" при Министерството на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература "Панорама" и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., депутат в Седмото Велико народно събрание, дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество.

Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия. Повечето от тези преводи са включени в четирите антологии, съставени от нея и съпруга й Николай Г. Попов (1918-1990): "Американски поети" (1970), "Американски негърски поети" (1975), "Нощен дъжд. Съвременна английска поезия" (1980), "Африкански гласове" (1987).


На днешния ден е починал:


 - Димитър Паничков -  български печатар, книжар и издател.  Той прекарва голяма част от своя живот в Браила, където има печатница и помага за издаването на български вестници и книги. В неговата печатница известно време работи Христо Ботев. Издава вестниците "Хъш", "Кукуригу","Михал","Хитър Петър".
Умира на 5 февруари 1909 г.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...