.

Арктическият (полярен) леминг

 Арктическият леминг е  един от най-дребните обитатели на Северният полюс. Интересен е  заради начина, по който се е адаптирал към средата си. Той е доста различен от другите членове на вида си. Представлява малък гризач, който копае д

Арктическият (полярен) леминг
&nbs
;Арктическият леминг е  един от най-дребните обитатели на Северният полюс. Интересен е  заради начина, по който се е адаптирал към средата си. Той е доста различен от другите членове на вида си. Представлява малък гризач, който копае дълги и големи тунели, за да може да бяга от хищниците си и да не му се налага да излиза на повърхността за дълго време. Неговите тунели имат по-широки места, където лемингът  си събира храна.
 
Арктическият леминг има големи нокти на предните си крака.  Той е дълъг около 12 сантиметра, тежи около 40 грама и е цветът му е тъмно сиво с черни линии. Този вид леминг има по-малки уши и опашка от другите гризачи. Той е единственият истински гризач, който през зимата сменя окраската си с напълно бяла. Размножаването започва през началото на Януари, но обикновено е през Март до Септември. През средата на лятото вече всички женски са бременни. Всяка женска ражда до 3 бебета. Малките леминги се раждат под снега и пият млякото на майка си, за  да оцелеят.

Някои леминги живеят над година. Обитават само Арктическата тундра. През лятото тези гризачи живеят само на високите сухи части на тундрата. През зимата се преместват на ниската част, където има повече сняг. През лятото се хранят предимно с пъпки на растения и млади треви. През зимата ядат дървесна кора и сладки пръчки от храсти.

Гнездата им са направени от малки пръчици, сухи листа, парчета козина и други материали намерени от лемингите. Предимно строят свойте гнезда под дебел сняг. Те използват големите си нокти за ровене в снега . Както много други животни в тундрата, те имат малки уши и опашка , така запазват топлината по-близо до тялото си. Това е  разликата им  от пустинните гризачи, които имат много големи уши и опашка. Колкото повече растения има, толкова по- голяма ще е популацията на леминги в района.
Двойка леминги могат да имат около 10 бебета на котило, а тези бебета след 1 месец са готови за размножаване. Хората използват козината на лемингите за бебешки играчки, дрехи и бельо.



Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...