.

Дебело Лори Джудже (Nycticebus pygmaeus)

Дебело Лори Джудже (Nycticebus pygmaeus) Това животно живее в горите на Виетнам, Лаос, Китай, Тайланд и части от Камбоджа. Те са роднини на Aye-Aye и споделят с тях същите територии. Дебелото Лори Джудже е от Семейство Лориеви, което включва прима

Дебело Лори Джудже (Nycticebus pygmaeus)
Дебе
о Лори Джудже (Nycticebus pygmaeus)

Това животно живее в горите на Виетнам, Лаос, Китай, Тайланд и части от Камбоджа. Те са роднини на Aye-Aye и споделят с тях същите територии. Дебелото Лори Джудже е от Семейство Лориеви, което включва примати от групата на полумаймуните.

Дебелото Лори Джудже обитава територии с гъста растителност и тропически гори. Дължината на тялото му е от 15 до 25 сантиметра и тежи не повече от 1500 грама.

Козината е гъста и къса. Цветът й зависи от мястото, на което живее животното и варира от бежаво до тъмно кафяво. Има два основни вида Лори, едните са отровни, а другите имат закърнели отровни жлези. Разлика между двата вида е незабележима и единственият начин да се разбере кое е безобидното Лори, е да се изследва или след докосване излиза силен обрив, който сърби и се възпалява. Отровата на тези животни е доста опасна. Чрез нея те се защитават от нападение. Те търкат ръце и лице в лактите си, където се намира тази отровна жлеза и така се покриват целите с отровата. Повечето хищници не нападат Лори.

Малките Дебели Лори имат много добро зрение и огромни очи. През нощта виждат по-добре от всеки хищник и могат да се движат напълно безшумно. Те прекарват повечето време по клонки на дървета като перфектно се сливат с тях. Притежават също много силни мускули и дълги крайници, с които могат да седят с часове, захванати за клон.

Размножаването вкючва един мъжки и много женски. Те принципно са единаци и не живеят в групи. Женските оставят следи за тяхната готовност за размножаване като уринират на определени места, за да привлекат мъжкия индивид.За да се намерят, те подсвиркват. Мъжките стигат зрялост на 17-20 месечна възраст, а женските на 8 месечна. Един път на 12-18 месеца Лори могат да създатат потомство. Бременността трае около 188 дни.

Лори са нощни животни и се движат много бавно. Хранят се с плодове, семена, листа, млади меки клонки. Движат се бавно, защото това ги прави трудни за намиране и често се катерят само по много гъсти растения, за да не ги забелязват. Те са активни целонощно и спират само, за да се нахранят. Тяхното бавно джижение е само, за да не хабят излишна енергия, иначе са способни да скачат на големи разстояния и да тичат по клоните доста бързо и маневрено. Лори се хранят още с насекоми, яйца, гущерчета, малки птици, малки бозайници и други.

Лори са много ценни за хората, защото са широко използвани в медицината за терапия на различни заболявания. Неотровните Лори се гледат и като домашни любимци. Те не се убиват или ловят от хора. Вероятно заради малкия си размер и лесното им намиране и хващане. Единствената заплаха за тях е унищожаването на горите и  протичането на военни тренировки в местообитанията им.

Само 13% от Лори са останали живи от първото им преброяване преди 100 години. Взети са мерки за възстановяване на популациите като се гледат в домашни или специални условия и след това част от малките или всички се пускат в горите. Успехът на този вид препопулизиране е около 100%.

Класификация:

- Царство - Животни
- Тип - Хордови
- Клас - Бозайници
- Разред - Примати
- Семейство - Лориеви

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...