.

Джовани Бернини

Джовани Бернини  е италиански скулптор и архитект от  бароковия период. Най-голямата колекция от негови скулптори се намира в Галерия Боргезе в Рим. Бернини е роден в Неапол на 7 декември 1598 година в семейството на скулптора Пиет

Джовани Бернини
id="internal-source-marker_0.6714770419007117" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;"> Джовани Бернини  е италиански скулптор и архитект от  бароковия период.
Най-голямата колекция от негови скулптори се намира в Галерия Боргезе в Рим.

Бернини е роден в Неапол на 7 декември 1598 година в семейството на скулптора Пиетро Бернини. На седемгодишна възраст придружава баща си до Рим, където Пиетро Бернини работи по няколко големи проекта. Тук неговите умения скоро са забелязани от художника Анибале Карачи  и от папа Павел V. Покровител на Бернини става кардинал Шипионе Боргезе, племенник на папата. Първите творби  на Бернини са вдъхновени от античните елински скулптори.

Произведенията  му  могат да се видят из цяла Италия. Едни от най-известните сгради, където той е проявил своя велик талант са: пиацата и колонадата пред базиликата Свети Петър в Рим,  Палацо Барберини, Палацо Монтечиторио, Фонтанът на Четирите реки на пощад Навона в Рим....

Едни от най-известните скулптури са Аполон и Дафне  - Галерия Боргезе, Рим, Бюстът на кардинал Ришельо в Лувъра в Париж и още много други.

Бернини   умира на 28 ноември 1860 година и е погребан  в базиликата Санта Мария Маджоре в Рим.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...