.

Шамполион и 'Розетският камък'

Великият френски историк -  ориенталист, лингвист и  професор по египтология  от Парижкия университет,  Жан-Франсоа Шамполион, е признат  за основател на египтологията. Той първи успява да разшифрова системата на египетск

Шамполион  и  'Розетският камък'
id="internal-source-marker_0.20125830667479594" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Великият френски историк -  ориенталист, лингвист и  професор по египтология  от Парижкия университет,  Жан-Франсоа Шамполион, е признат  за основател на египтологията. Той първи успява да разшифрова системата на египетските йероглифи,  използвайки открития в Египет Розетски камък  с надписи на три езика.

Жан Франсоа Шамполион е роден на 23 декември 1790 година във Фижак, Франция. Всички го смятат е за дете-чудо. Едва петгодишен, без помощта на възрастните, той  се научава да чете и пише, като сравнява научените наизуст молитви с текстовете в молитвеника на майка си.

На 6 години Шамполион  знае няколко езика. На единадесет чете от Библията  в староеврейския й̀ оригинал, на тринадесет започва да се занимава с арабски език. Петнадесетгодишен той изучава гръцки, латински, арабски, сирийски, арамейски и коптски език.  Интересът му към древната история се развива под влияние на неговия брат - археолог.

Седемнадесетгодишен Жан-Франсоа става член на Академията на науките в Гренобъл. Вместо встъпителен реферат прочита започнатия от него труд „Египет през царуването на фараоните“. Учи в Парижкото училище за живи езици и в Колеж дьо Франс.

През 1809 година Шамполион  се завръща в Гренобъл  като професор по история. След връщането на Наполеон от остров Елба, неговият брат е назначен за секретар на императора. Наполеон се среща с двамата братя и живо се интересува от изследванията на Жан-Франсоа относно Древния Изток. След падането на Наполеон, Шамполион   загубва професорското си място и се преселва в Париж. На 27 септември 1822 година,   след петнадесетгодишна работа върху триезичния надпис на “Розетския камък” , Шамполион обявява, че е разчел йероглифите върху него. Той  предлага принципите за дешифриране на йероглифното писмо на древните египтяни и определя последователността в развитието на египетската писменост  -  йероглифна, йератична, демотична.

През 1826 година на Шамполион е поръчано да организира първия музей,  на Древния Египет. През 1820-30 г.  заедно с италианския лингвист Иполита Роселини, той  води археологическа експедиция в Египет и Нубия. В този период събира и копира огромно количество текстове, изображения и паметници, публикувани след смъртта му в изданието “Паметници на Египет и Нубия”.

От 1831 г. Шамполион  ръководи катедра по египтология в Колеж дьо Франц . Той съставя първата граматика и речник на египетския език.

Шамполион е член на Френската академия от 1830 г. ,  почетен член на Петербургската академия на науките от 1827 г. и член на Академията на надписите от 1830 г.

През време на експедицията в Египет крехкото здраве на Шамполион окончателно рухва и той умира на 41 години в Париж на 4 марат 1832 година.  Погребан е в Пер-Лашез. Така и не успява да систематизира резултатите от експедицията, които са издадени след смъртта му.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...