.

Акио Морита - един от оснвателите на Sony

Японският предприемач Акио Морита е  един от двамата основатели на корпорацията Сони. Роден е на 26 януари 1921 година в Нагоа в семейство на  производители на саке.  Той учи теоретична физика и по време на Втората свтовна война

Акио Морита - един от оснвателите на Sony
id="internal-source-marker_0.17940419345362835" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Японският предприемач Акио Морита е  един от двамата основатели на корпорацията Сони.

Роден е на 26 януари 1921 година в Нагоа в семейство на  производители на саке.  Той учи теоретична физика и по време на Втората свтовна война е на служба при Военновременния комитет за изследвания към японския военноморски флот. Там се запознава с Масару Ибука, заедно с когото на 7 май 1946 година   Токио Цушин Когио КК (Токийска телекомуникационна инженерна корпорация), по-късно наречена Сони. Компанията започва с двайсетина служители и начален капитал от 190 000 йени. По това време Ибука е на 38 години, а Морита на 25.

През 1949 г. фирмата разработва магнитофонната лента и през 1950 г. продава първия магнитофон в Япония. През 1957 година  Сони произвежда радиоапарат с джобен размер, а година по-късно е преименувана на Сони. През 1960 г.  Сони произвежда първия транзисторен телевизор в света.

През 1960-те Морита публикува книга, посветена на това, че оценките в училище нямат значение за успеха и деловите способности на хората. Той е вицепрезидент на Японската федерация на икономическите организации и член на Японско-амриканската група за икономически връзки.

През 1982 г. Морита става първият японец, награден с медал Алберт от британското Кралско общество за изкуствата.  Две години по-късно той получава Националния ордер на почетния легион,  най-престижното френско отличие,   а през 1991 година е  награден с орден на Свещеното съкровище първа степен от императора на Япония.

На 5 ноември 1994 година Акио Морита оповестява оттеглянето си от ръководството на Сони. Той умира от пневмония  на 78-годишна възраст на 3 октомври  1999 година в Токио.  

Биографичната му книга "Акио Морита и Сони" се превръща в бестселър и понастоящем е един от най-увлекателните неофициални учебници по търговия и маркетинг.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...