.

Кой е Агапий Врачански?

Агапий Врачански е висш православен  духовник, епископ на Враца, новомъченик. Агапий е роден в солунското село Колиндър  около 1790 година. Назначен е за Врачански епископ в 1833 година. В памет на майка си Евгения, радетелка на деви

Кой е Агапий Врачански?
id="internal-source-marker_0.9357341016722331" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Агапий Врачански е висш православен  духовник, епископ на Враца, новомъченик.

Агапий е роден в солунското село Колиндър  около 1790 година. Назначен е за Врачански епископ в 1833 година. В памет на майка си Евгения, радетелка на девическото образование, Агапий подпомага финансово откриването на първото българско светско девическо училище от Анастасия Димитрова в Плевен през 1840 г.,   а след това и откриването на девическо училище и във Враца в 1843 година.

Агапий Врачански спонсорира откриването на първото училище в родното си село Колиндър. В 1848 година  той подпомага възстановяването на църквата „Свето Възнесение“. Подпомага и разпространяването на преводите на Райно Попович. Агапий е в конфликт  с Петко Славейков, когото прогонва от учителското място в града и така влиза в конфликт и с българската община.

Агапий Врачански е убит  от турчин на 5 октомври 1849 година.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...