.

Чарлз Абът и неговите изследвания върху слънчевата радиация

Дългогодишният директор на Смитсъноваа астрофизическа обсерватория, Чарлз Абът, е виден американски астрофизик. Той изследва слънчевата радиация и нейното въздействие върху климата на Земята.  . Чарлз  Абът е роден през 1872 година в

Чарлз Абът и неговите изследвания върху слънчевата радиация
style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.5873459974126674">Дългогодишният директор на Смитсъноваа астрофизическа обсерватория, Чарлз Абът, е виден американски астрофизик. Той изследва слънчевата радиация и нейното въздействие върху климата на Земята.  .

Чарлз  Абът е роден през 1872 година в Уилтън, Ню Хампшир, в селско семейство. През 1895 година той  получава магистърска степен в Масачузетския  технологичен институт, след което  става  асистент на първия директор на Смитсъновата обсерватория,  Самюъл Лангли.  Двамата изготвят подробни карти на инфрачервения  спектър на Слънцето и изчисляват т.нар. слънчева константа.

В резултат на наблюдения,   Абът изказва  хипотезата, че интензивността на слънчевата радиация варира значително и това има реално отражение върху климата на Земята. В продължение на десетилетия той се опитва да убеди научната общност в правотата си, но теорията му е опровергана от данните, получени от сателитни наблюдения, при които те не са повлияни от метеорологичните условия.

И след пенсионирането си през 1944 година,   Абът продължава да защитава своята теория.

Той умира на 17 декември 1973 година в Ривърдейл, Мериленд.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...