.

Откривателят на Плутон - Клайд Томбо

Американският астроном Клайд Томбо   е  известен най-вече с откриването на Плутон  през 1930. Томбо е известен също така с откриването на много  астероиди, както и с изследване на съобщенията за НЛО. Томбо е роден в  

Откривателят на Плутон - Клайд Томбо

Американският астроном Клайд Томбо   е  известен най-вече с откриването на Плутон  през 1930. Томбо е известен също така с откриването на много  астероиди, както и с изследване на съобщенията за НЛО.


Томбо е роден в  Стрийтър, Илинойс. Построява първия си телескоп след като семейството му се премества да живее в  Канзас. Провежда активни астрономически наблюдения с този телескоп, като изпраща свои зарисовки на Марс и Юпитер на обсерваторията ‘Лоуел’, което му донася и предложение за работа. Томбо е на щат в Лоуелската обсерватория от 1929 до 1945.

След откриването на Плутон, Томбо получава степени по астрономия от Канзанския университет и Университета на Северна Аризона. Работи в Уайт Сандс  през 50-те и преподава астрономия в Щатския университет на Ню Мексико от 1955 до пенсионирането си през 1973. Умира в Лас Крусес, Ню Мексико, през 1997.

Астероидът 1604 Томбо,  открит през 1931, е наречен на негово име. Той самият е открил 14 астероида, започвайки от 2839 Анет през 1929, като повечето са открити покрай търсенето на Плутон. Томбо нарича някои от тях на съпругата, децата и внуците си.

Около 1  унция от праха  на Томбо е на борда на мисията Нови хоризонти, която трябва да прелети край Плутон през 2014. На кораба има паметна плоча с посвещение на Клайд Томбо.

Докато работи като млад астроном в Лоуелската обсерватория, Томбо получава задачата да започне търсене за транс-нептунов обект, тъй като Пърсивал Лоуел и Уилям Пикеринг предричат за съществуването на планета след Нептун.

Томбо използва 13-инчовия си астрограф , с който заснима дадена област от небето през интервал от няколко нощи. След това сравнява двете изображения с блинк-компаратор. Този уред сменя бързо двете изображения едно след друго, така че близки, подвижни обекти като планети и астероиди променят положението си, от едното на другото изображение, на фона на неподвижните, далечни звезди. След дълго търсене, Томбо открива една подвижна точица, която по-късно ще бъде наречена Плутон, на 18 февруари 1930, четвъртък, използвайки изображения, получени през януари същата година.

Името „Плутон” е предложено от Венеция Феър, 11-годишна ученичка от Англия. Изборът на това име се дължи отчасти на това, че както другите планети и тази е била наречена на римско божество - Плутон, който имал способността да става невидим, но и отчасти на това, че първите две букви от името - PL са инициалите на Първисал Лоуел. Името Плутон е било официално прието на 1 май 1930.

След откриването на множество обекти от пояса на Куйпер от 1990 насам, на Плутон започва да се гледа не като на самотна планета, обикаляща на 40 AU,   но като на най-голямото от множество ледени тела от тази област на Слънчевата система. След като беше доказано, че съществува поне едно тяло, по-голямо от Плутон в тази група, Международният астрономически съюз прие нова дефиниция за планета, която прекласифицира Плутон като планета-джудже.

Томбо продължава търсенето няколко години след откриването на Плутон, но установява, че никакви други обекти с подобен блясък не се намират на това място. Първият транс-нептунов обект, след Плутон, ((15760) 1992 QB1) е открит през 1992.

В научно-фантастичната новела  от 1958 на Робърт Хайнлайн , на Томбо е наречена база Луната. В Стар Трек , един от корабите на Федерацията се нарича Томбо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...