.

Джеймс Уат и парната машина

Шотландецът  Джеймс Уат  прави  подобрения в парната машина, като допринася за нейното  бързо разпространение в хода на Индустриалната революция. Уат е създател  на универсалната парна машина, като  създава завър

Джеймс Уат и парната машина
id="internal-source-marker_0.6873570362547164" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;"> Шотландецът  Джеймс Уат  прави  подобрения в парната машина, като допринася за нейното  бързо разпространение в хода на Индустриалната революция.

Уат е създател  на универсалната парна машина, като  създава завършена и напълно работоспособна машина с двойно действие. Патентова  я  през 1784 година.

Уат няма специално образование. Работи като майстор инструменталчик към университета в Глазгоу. Пътят му към световната слава започва с изпълнението на съвсем обикновена задача - ремонт на модел на машината на Нюкомен. Той установява, че принципът на който е създаден моделът, е погрешен. Любопитно е, че до вярното решение той стига по време на извънградска разходка. Тъй като парата е еластично тяло, разсъждава Уат, ако между цилиндъра и изпускателното устройство има връзка, парата ще проникне там. Именно там тя може да се кондензира, без да се охлажда цилиндърът.

Така се ражда идеята за най-важния елемент на парната машина - отделен от работния цилиндър кондензатор. Уат започва да работи над свой модел, който днес след повече от 200 години може да се види в музея в Лондон. На 9 януари 1769 година Уат  получава патент. Благодарение на икономичността си парната машина на Джеймс Уат получава широко разпространение и изиграва огромна роля за прехода към машинно производство. На негово име е наречена единицата за мощност - ват.

Джеймс Уат е роден на 19 януари 1736 година. Неговият баща е корабостроител, а майка му е от добро и уважавано семейство и много добре образована. Поради крехкото си здраве, Уат не посещава училище редовно, а родителите му го обучават вкъщи. Майка му го учи да чете, а баща му го обучава по  математика. Джеймс проявява определен интерес към точните науки, но има проблеми с гръцкия и латинския.

На 18 годишна възраст заминава за Лондон, за да изучава измерителни уреди и да се обучава за шлосер и механик. Той усвоява седемгодишната програма за една година и се връща в Шотландия. Скоро в  университета в Глазгоу  получават астрономически уреди, които се нуждаят от вниманието на специалист. Уат ги поправя, възстановява ги и те по-късно се използват в обсерваторията. Вследствие на това трима различни професори му предлагат работа в работилницата на университета.

Джеймс Уат има общо шест патента:

- патент 913 -  Метод за намаляване на консумацията на пара в парните машини - отделен кондензатор /той е от 1769 година/;
- патент 1244  - Нов метод за копиране на букви, от 1780 година;
-  патент 1306 -  Нови методи за получаване на непрекъснато ротационно движение (слънце и планета), от 1782 година;
- патент 1321 - Нови подобрения в парните двигатели - разширено двойно действие /1782/;  
-  патент 1432  - Нови подобрения в парните двигатели - тритактово движение и парен превоз /1782 година/;
- патент 1485 - Нови подобрени методи за строеж на пещи /от 1785 година..

През 1776 година  първите парни двигатели са инсталирани и започват да работят в търговски предприятия.Тяхната основна употреба е във водни помпи. Поръчките не закъсняват и следващите пет години Уат е зает с инсталацията на нови парни двигатели. Това са големи машини - 50 инча в диаметър и високи 24 фита и изискват специални помещения. Постепенно употребата и предназначението им се разширява.

Джеймс Уат извършва още подобрения през следващите шест години, които правят двигателя с пет пъти по-добра ефективност от този на Нюкомен. Понеже съществува потенциална опасност парните котли да избухнат (те са все още на примитивен стадий), а и проблеми с течове, Джеймс Уат се ограничава в употребата на налягане. Няма да е преувеличено да се каже, че модернизацията на съвременния свят започва именно с тези изобретения. Те подобяват ефективността, водят до революция в транспорта  и много скоро намира приложение в локомотиви и параходи. Те също така подобряват производителността в предприятията.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...