.

Джейкъб Пъркинс и неговите изобретения

Американският изобретател и физик Джейкъб Пъркинс  има принос в развитието на парната машина. Пъркинс е роден  на 9 юли 1766 година в Нюбърипорт, в Масачузет. Започва да чиракува в златарска работилница и скоро става известен с изобр

Джейкъб Пъркинс и неговите изобретения
id="internal-source-marker_0.12925103762546375" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;"> Американският изобретател и физик Джейкъб Пъркинс  има принос в развитието на парната машина.

Пъркинс е роден  на 9 юли 1766 година в Нюбърипорт, в Масачузет. Започва да чиракува в златарска работилница и скоро става известен с изобретяването на различни полезни механични устройства. За целия си живот той получава 21 американски и 19 британски патента.

През 1819 година Пъркинс заминава за Англия,  като планира да печата банкноти  чрез гравирани в стомана матрици. Идеята има голям търговски успех и основаната от Пъркинс и гравьора Хийт компания 'Пъркинс Бейкън' доставя банкноти за много национални банки. През 1840 година  компанията започва да произвежда и пощенски марки,  сред които и първата в света - „Пени Блек“.

През 1827 година Пъркинс конструира прототип на парна машина , който работи под високо налягане, достигащо до 14 МРа. Той не е подходящ за редовно производство при наличните по това време технологии, но принципът на действие е използван в началото на 20-ти  век в двигателите на германския инженер Йохан Шумпф.

Пъркинс прави опити в областта на охлаждането  и установява, че втечненият амоняк може да бъде използван за тази цел, но основният му принос към физиката е експерименталното доказване на деформируемостта на водата, извършено с конструиран от самия него пиезометър.

През 1829 година Пъркинс е принуден да затвори фабриката си за двигатели по юридически причини. На следващата година, в съдружие с втория си син, той започва да произвежда инсталации за централно отопление, използващи открития от него принцип на херметичната тръба. През 1836 г.  са произведени известен брой локомотиви, които използват същата технология.

През 1832 г. Джейкъб Пъркинс основава в Лондон Национална галерия на приложните науки, в която са изложени нови за епохата изобретения. Сред тях е  и изобретената от него парна картечница през 1824 година, която, обаче,  не получава одобрението на военните.

Пъркинс се оттегля от активна дейност през 1843 година и умира в Лондон на 30 юли 1849 година.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...