.

Как да се мотивирате да спортувате?

Как да се мотивирате да спортувате?
Снимка: sxc.hu

Седели ли сте някога на дивана, убеждавайки себе си, че е крайно време да отидете на фитнес и след това да сте се чувствали почти достатъчно мотивирани, за да го направите, но винаги нещо ви е спирало? Ако ви е писнало да се оправдавате и чувствате вина, защото лъжете себе си, то има няколко начина, чрез които да се мотивирате да спортувате:

 

Намерете вашата причина


Попитайте се защо искате да спортувате. Всеки има дадена причина, едни искат да бъдат секси, други искат да се вмъкнат в отеснелите миналогодишни дънки, а трети просто искат дълъг живот. Каквато и да е вашата причина, тя е способна да ви мотивира да действате. Когато дойде моментът да тренирате, не спирайте да си повтаряте причината, заради която го правите и ще осъзнаете, че всъщност не е толкова трудно да започнете.

 

 

Сменете гледната точка

 

Вероятно вие, както и повечето хора, си казвате: "Ако сега не тренирам, ако не отида на фитнес, никога няма да вляза във форма, никога няма да бъда секси." Това изказване обаче оказва много негативно влияние, защото казвайки си го, вие започвате да чувствате спортуването като някакво задължение. Вместо да плашите себе си с евентуалното наказание, в лицето на лошия ви външен вид или нездравословно състояние, то зарадвайте се, като си обещаете така желаната награда в замяна на полаганите усилия. Или с две думи - повтаряйте си в каква страхотна форма ще бъдете, ако тренирате, а не обратното.

 

Поставяйте всекидневни цели

 

Както споменахме по-горе да имаш цел е изключително важно, защото тя улеснява процеса и увеличава мотивацията. Поради тази причина е хубаво да имате нещо, което трябва да свършите, като не е нужно поставената цел да бъде крайна, защото често тя е много мащабна и ни се струва, че полаганите усилия са безсмислени с оглед на факта, че сме безкрайно далеч от нея. Затова ви препоръчваме да си поставяте отделна цел за всеки ден. Например, днес тя може да бъда да тичате 2 километра. Поставяйки си и виждайки как в рамките на на няколко минути я изпълнявате, вие сте удовлетворени от себе си и много по-мотивирани да продължите с физическите занимания, отколкото, ако си бяхте поставили единствено целта да отслабнете с 5 килограма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...