.

Интересни факти, които не знаеш за Шампионска лига

Интересни факти, които не знаеш за Шампионска лига
Снимка: Reuters

Всеки от нас гледа мачове от Шампионска лига, но какво знаем за нея? Това е най-важният клубен футболен турнир. До сезон 1992/1993 той носи името Купа на европейските шампиони. Провежда се всяка година от УЕФА.

 

До този момент титлата „европейски шампион“ е печелена от 22 различни отбора, 12 от които са я печелили повече от веднъж. С най-много титли е Реал Мадрид, които са печелили турнира 9 пъти, 5 от които са в първите пет години от създаването му. След като Милан успешно защитава титлата си през 1990 година, нито един друг отбор не е успял да спечели в две поредни години.

 

Ако искате да научете още интересни факти, свързани с Шампионска лига, прочетете статията:

 

Турнирът е създаден през 1955 година. Инициативата обаче не е на УЕФА, а на френския спортен вестник L'Équipe и журналиста Габриел Ано.

 

Трите отбора с най-много титли са Реал Мадрид (9), Милан (7) и Ливърпул (5).


Снимка: Reuters

 

Първоначално турнирът е бил с директни елиминации, но от сезон 1992/1993 година има групова фаза.

 

Рау̀л Гонса̀лес Бла̀нко е най-успешният футболист, участвал в Шампионска лига. Испанският нападател, който дълги години игра в Реал Мадрид, е отбелязал най-много голове по време на турнира – 62.

 

Добре познатият ни химн на Шампионска лига е създаден върху произведение на Георг Фридрих Хендел.

 

На някои хора наистина им се отдава да печелят турнира. Карло Анчелоти, Йохан Кройф, Мигел Муньос, Франк Рийкард и Джовани Трапатони първо са печелили Шампионска лига като футболисти, а след това и като треньори.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...