.

Как да тренираш безопасно в горещините

Как да тренираш безопасно в горещините
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора отказват да спортуват през най-топлия месец от годината, заради силните жеги. В тези моменти тялото буквално страда, заради силната топлина и трябва да приемаш много течности. Спортът може да те дехидратира допълнително и да те накара да прегрееш. Това не е причина да се отказваш от августовските тренировки, защото можеш да спортуваш и безопасно. Как?

 

Избери си леко облекло. Вероятно тренираш с дрехи, които са ти просто удобни. Намери си много леко облекло, може да е анцуг, клин или просто памучни къси шорти. Избери естествени материи, които да позволяват на кожата да диша. Ако тичаш в парка или практикуваш спорт сред природата, не забравяй да се намажеш със слънцезащитен крем.

 

 

Качествени чорапи. Избягвай чорапите от изкуствени материи, защото спарват краката. Избери памучни или бамбукови, за да бъдат мекички. Когато се движиш, а краката ти са запотени, се получава търкане, а после и болезнени мазоли. Естествените материи попиват влагата и краката са много по-чисти, както и с по-малко мазоли.

 

Пий много вода. Когато времето навън е много горещо, има опасност да се дехидратираш. Затова винаги носи бутилка с вода със себе си. Малко преди тренировка изпий една – две чаши вода. По време на тренировка също пий вода, но на често и на малки глътки. Водата не бива да е студена в никакъв случай. Рискуваш да си докараш проблеми със стомаха, дори преплитане на червата. Когато тренираш, температурата на тялото ти се повишава, а студената вода стресира организма.

 

Вземи си спортна напитка. Изотоничните напитки са важна част от спорта, защото възстановяват електролитния баланс. Когато спортуваш, се потиш и изхвърляш солите. След това е нужно да си ги набавиш обратно, за да се чувстваш добре. Ако не искаш да си купуваш такава напитка, можеш да изстискаш един портокал и към него да добавиш половин лъжичка хималайска сол.

 

Вземи си спортни слънчеви очила. Ако ходиш в близкия фитнес, нямаш нужда от тях, но ако караш колело, определено ще ти трябват. Иначе можеш сериозно да си увредиш очите, а спортните очила са удобни. Винаги използвай и шапка. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...