.

Перфектният спорт за всеки етап от месечния цикъл

Перфектният спорт за всеки етап от месечния цикъл
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето жени са свикнали да тренират, но “онези” 5-7 дни от месеца понякога възпрепятстват протичането на една нормална тренировка. Ще те запознаем със спортовете, подходящи за всеки етап от месечния ти цикъл.

 

Първата седмица от периода. Първите 2 дни е почти невъзможно да се тренира, тъй като тялото ти е слабо заради обилното кръвотечение, а и някои жени изпитват остри коремни болки. Ако се чувстваш добре и нямаш спазми, можеш да продължиш тренировките с нормалния си ритъм, обаче когато коремът те боли, остави зумбата или кардио тренировките за след няколко дни. В случай, че не искаш дори за 2 дни да спреш да тренираш, тогава опитай йога. Тя е перфектният спорт в този период, защото подобрява кръвообращението и има страхотно въздействие върху психиката. Леко кардио можеш да практикуваш с плуване, но внимавай как ще се потопиш във водата – задължително с тампон. По време на цикъл е препоръчително да пиеш много вода, тъй като се дехидратираш. За болките доста ефикасно е да се завиваш с електрическо одеяло.

 

 

Седмицата след цикъла. Когато цикълът ти свърши, нивата на тестостерон и естроген нарастват. Това е идеалното време да тренираш, тъй като хормоните помагат за изграждането на мускулната маса.Трябва да знаеш, че нивото на тестостерон няма да бъде толкова високо при употреба на противозачатъчни, но все пак това е идеалната седмица за практикуване на тежки кардио упражнения като кросфит и др. Разбира се, не се натоварвай прекалено.

 

Третата седмица. След 14-ия ден тялото започва да се подготвя за онези неприятни 5-7 дни. Упражненията започват да ти се струват много по-изтощителни и тялото става по-чувствително. Това се дължи на драстичното намаляване на естрогена. По това време на месеца също не е добре да се натоварваш с тежки упражнения, тъй като тялото става много по-податливо  на контузии от обикновено. През тази седмица ти препоръчваме да тренираш пилатес , танци или аеробика. Няма да бъдеш много издръжлива, но с тези спортове ще поддържаш перфектна форма.

 

Седмицата преди да ти дойде. Тази седмица е по-неприятна дори от следващата. Настроението ти започва рязко да се променя, усещаш по-голям глад от обикновено, гърдите ти се издуват, тъй като тялото задържа течност. Въпреки тези неудобства, иди в залата и тренирай, защото упражненията ще те накарат да се изпотиш, със сигурност ще се почувстваш доста по-добре. По това време най-добре тичай в парка или отиди на фитнес.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...