регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Какво да ядем, за да изградим мускули?

Храните, които са подходящи

Какво да ядем, за да изградим мускули?
Снимка: Instagram

Изграждането и извайването на мускулатурата започва много преди да посетим фитнеса за пръв път.

 

За натрупването на мускули е необходима формула, базираща се на консумиране на течности и храна, богата на енергия, съчетано с много тренировки. 

 

Ето списък с храните, отговарящи на „вкуса на мускулите“: 

 

1. Плодове и зеленчуци. Въпреки клишираната представа за тях, че са символ на здравото и красиво тяло, те наистина са в основата на рационалното хранене и в изграждането на всеки хранителен режим. Чрез тях организмът набавя фибри, минерали, витамини и важни за обмяната вещества. Необходимо е да се отбележи ниското съдържание на протеини в зеленчуците.

 

2. Нискомаслените млечни продукти осигуряват висококачествени протеини, въглехидрати и важни витамини като витамин D, калий и калций. Известни диетолози препоръчват консумацията на шоколадово мляко, необходимо за възстановяване след тренировка. Ако проявяваме непоносимост към лактозата, можем да използваме кисело мляко.

 

3. Постното месо само по себе си представлява чудесен източник на протеин, желязо (необходимо за транспорт на кислород) и аминокиселини.  Към последните се включва и аминокиселината левцин, за която се счита, че стои в основата за ускоряването на растежа на мускулатурата.

 

4. Пилешко месо, но не бяло. В сравнение с бялото месо, осигурява около 25% повече желязо и около 3 пъти повече цинк - важен за пълноценното функциониране на имунната система.

 

5. Яйца. Всеизвестно е, че те съдържат всички незаменими аминокиселини.

 

6. Консумацията на ядки представлява добър източник на протеини. Разбира се, те съдържат и витамини, антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини.

 

7. Пълнозърнестите храни представляват качествени въглехидрати за организма. Те съдържат малко количество протеин, необходим за набавянето на енергия, витамини, антиоксиданти и фибри.

 

Още четете в puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...