.

На колко време трябва да се сменят гримовете?

Спиралата и очната линия могат да предизвикат инфекции и дразнене

Ивета Иванова
На колко време трябва да се сменят гримовете?
Снимка: Pexels

За много дами е трудно да преценят кога трябва да изхвърлят определени гримове и наистина ли е опасно, ако се използват дълго време. Ето и колко издържат някои от най-често използваните продукти за красота.

 

Спирала

 

Ако я използвате ежедневно, трябва да я сменяте на 3 месеца. Ако обаче слагате спирала от време на време и основно за по-важни събития, празници, срещи, може да изкарате с едно шишенце половин година. Черната спирала е перфектният дом за много видове инфекции и ако не я подменяте често, има опасност да развиете стафилококова инфекция. Когато е развалена, става много гъста и се нанася по-трудно.

 


Червило и гланц

 

На червилата и гланцовете винаги им личи, когато са развалени, така че едва ли има опасност да не ги смените навреме. Ще разберете, че ви трябва ново червило, когато старото започне да се рони, да се сплъстява и да не се нанася добре, когато е изсъхнало и има неприятна миризма. Червилата могат да издържат и близо 2 години, докато гланцовете се развалят малко по-бързо. Но хубавото е, че в повечето случаи се изхабяват преди да са се развалили.

 


Коректор/фон дьо тен

 

Време е за нов коректор, когато старият започне да се разпада, разцепва и се нанася по-трудно. Трябва да е винаги цял, защото само така върши работата си. Иначе някои компоненти, които влизат в състава, могат да се отделят и да причинят инфекция на кожата. А ако са част от сместа, това няма как да се случи. Ако забележите промяна в текстурата на фон дьо тена, например маслото започва да се "отделя" от пигмента, не го използвайте повече. Като цяло тези продукти издържат от 6 месеца до година.

 


Четчици за грим

 

Четките, с които нанасяте пудра, руж, сенки трябва да се измиват всяка седмица, дори да не ги използвате ежедневно. По тях много лесно се залепят бактерии. Хубаво е да ги миете не само с вода, но и с обикновен сапун, който използвате за къпане или миене на ръцете. Ако ги използвате наистина много рядко, може да ги миете и веднъж в месеца, но все пак специалистите препоръчват да ги изплаквате възможно най-често. Могат да издържат и 3-4 години, стига да спазвате добра хигиена.

 


Сенки за очи

 

Обикновено са много цветове, едни от тях се харчат по-бързо, други стоят почти непокътнати, затова на всеки му е жал да ги изхвърли. Когато обаче виждате, че цветовете изсветляват и че се сплъстяват, трябва да ги замените. Издържат до година и половина.

 


Очна линия

 

Шишенцата са малки и по принцип очната линия се изхабява, преди да се е развалила. Но ако я използвате много рядко, ще разберете, че е време да я изхвърлите, когато стане по-гъста и чувствате сърбеж при нанасяне. Издържа максимум година, иначе предизвиква дразнене на очите.

 


Молив за очи

 

Един от продуктите, който може да използвате, докато свърши. Издържа 2-3 години, така че вероятно няма да се налага да го хвърлите преди да го изхарчите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...