.

Изпробвано от редактора: Как се справих с акнето?

За проблема и решението от първо лице

Изпробвано от редактора: Как се справих с акнето?
Снимка: Pixabay

Да се събудиш с акне е сред най-неприятните изненади за добро утро, особено ако имаш важни и вълнуващи планове. А няма вълшебна пръчица, с която досадните пъпки да изчезнат за няколко часа. И вероятно всички сме скептични по отношение на борбата с акнето - вече ни се е случвало да осъмнем така и колкото и рецепти да сме изпробвали, сякаш нищо не върши работа качествено и просто трябва да изчакаме акнето само да реши да си отиде.

 

Реших обаче да не се подам на този скептицизъм, както обикновено бих направила. За да победиш врага си, трябва да го познаваш перфектно. И проучването започна. Хубаво е да се разбере, че акнето е незаразно състояние на кожата, характеризиращо се с пъпки, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези. Може да изглежда зле и да се чувствате потиснати заради него, но не може да заразите приятели, дори да решите да излезете.

 

Това заболяване е най-често срещаното кожно заболяване при индустриализираните нации, така че няма нищо ненормално в появата му. Акне вулгарис (както е пълното име на болестта) започва по време на пубертета, но не завършва с порастването. Между 70 % и 95 % от юношите са засегнати от петната по кожата в някаква степен. Акнето може да се свързва най-редовно с тийнейджърите, но то не се надраства и може да ви досади по всяко време.

 

Възрастовото акне засяга много хора. Експертите изчисляват, че до 40% от възрастните над 25 години имат предразположена към акне кожа с петна. Често засегнати са жени, които са на противозачатъчни от началото на пубертета и ги спират, за да изпробват друг метод или когато забременеят.

 

Акнето обикновено се появява по лицето, врата, раменете, гърдите и гърба, като според степента на развитие, то може да е леко, умерено и тежко. А най-лошото е, че вероятно засяга и начина ви на живот. Заради социалните мрежи, особено тези за снимки, като Instagram, постоянно сме обградени от образите на чаровни знаменитости, които сякаш нямат нито един недостатък. Дори наши познати може да изглеждат като от корица на списание, заради функциите за обработване на фотоси.

 

Как после да искаш да се появиш на партито, ако лицето ти е цялото в пъпки, белези и е зачервено?

 

Дори да знаем, че външният вид не е всичко, самочувствието ни определено пада в такива моменти. Все още се намират хора, които не разбират страдащите от акне и си мислят, че това може да е заразно и да се дължи на по-ниска хигиена. На никого не му е приятно да бъде обиждан, а и едва ли ще се отправите към обекта на симпатиите си, ако цялото ви лице е в акне - сами смятаме, че така сме непривлекателни и ставаме по-неуверени.

 

В последните години се убеждавам, че стресът предизвиква много болести, а акнето също е част от тях. Когато сме стресирани, телата ни произвеждат хормони (като кортизола и произвежданите от надбъбречната жлеза андрогени), невропептиди (нервни протеини като ендорфините и инсулина) и възпалителни цитокини (дребни протеини, които предизвикват възпаление), които влияят на поведението на мастните жлези и могат да задълбочат акнето. Така че емоциите и чувствата имат влияние и при състоянието на кожата.

 

В различни периоди от живота ни всички спазваме и определени хранителни режими, които също имат влияние. Или пък заради многото ангажименти, хапваме това, което ни е най-лесно да намерим и приготвим. Изследвания доказват, че храните с висок гликемичен индекс, които карат организма да произвежда повече инсулин, и млякото, често успяват да предизвикват акне. Това са рафинирани храни като бялата захар и белия хляб, сладките храни (включително безалкохолните напитки и шоколадът), картофите и белия ориз. В селските и неиндустриализирани райони, където хората се хранят с по-чиста храна, случаите на акне са много по-редки.

 

Болестта може да се отключи от редица фактори, но ето как успявам да се преборя с нея, след като вече я познавам по-добре.

 


Измиващ гел за лице

 

Ако сте установили, че и вашата кожа е склонна към акне, след всичко, което вече знаете за това заболяване, значи ви трябва продукт, който има превантивна функция. Измиващият гел за лице Eucerin DERMOPURE предотвратява неприятната поява на пъпки и петна. Той не съдържа сапун и аромат, така че е идеален и за по-чувствителна кожа и няма да заличи аромата на други кремове, които нанасяте. Използва се ежедневно. Ще установите, че той премахва и  грима -  почиства кожата нежно, но ефективно, като премахва замърсявания, грим и излишен себум.

 

Така че, ако сте забравили тоалетното мляко, когато пътувате или сте на гости, гелът ще ви свърши перфектна работа. Благодарение на антибактериалните си свойства, гелът елиминира кожните бактерии и предотвратява тяхното развитие.

 

 


Матиращ флуид

 

Матиращият флуид Eucerin DERMOPURE ми дойде на помощ в най-критичния момент: когато пъпките вече се бяха появили. Тъй като преди това не бях използвала измиващ гел, кожата ми се е подала на акнето, но най-накрая намерих продукт, който да се пребори с него бързо. Този продукт противодейства на пъпките и комедоните и дори регулира зачервяването на лицето. Флуидът е с 8-часов матиращ ефект. А ако го използвате редовно, ще се радвате на много повече положителни ефекти.

 

При нанасяне два пъти дневно в продължение на осем седмици ще забележите, че той успокоява кожните дразнения и подобрява вида на кожата на лицето. Тя ще е по-гладка и чиста, а и порите няма да се забелязват. Продуктът преборва и омазняването на кожата, както и появата на петна. Това е благодарение на салициловата киселина, която влиза в съдържанието на флуида.

 


Обновяваща грижа

 

Дори когато сте излекували акнето, от него има неприятни последствия. По лицето остават петна и белези, които също пречат на излизанията по срещи и свалят самочувствието ни. За да премахна неприятните спомени от акнето, се доверих на Eucerin Dermopure Обновяваща грижа. Освен, че бързо заличава белезите, той намалява появата на пъпки, папули и пустули.

 

Като цяло този продукт е отговорен и за създаването на по-хубав вид на кожата - само седмица след ежедневното му използване, тя става по-чиста, мека и гладка. Съставките на Обновяваща грижа спомагат за изглаждане на кожата, намаляване на бактериите и отстраняването на мъртви кожни клетки. Ако имате мазна кожа, този продукт ще ви е от полза. Намалява и белите и черните точки.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...