.

Как да поддържате и почиствате дизайнерските кожени чанти?

Ето няколко съвета

Ивета Иванова
Как да поддържате и почиствате дизайнерските кожени чанти?
Снимка: Pixabay

Дизайнерските кожени чанти си струват инвестицията - те са направени от качествени материали, което значи, че ги носите дълго време, а и са перфектни за партита и официални събития. Освен това, винаги впечатлявате с тях околните и самите вие придобивате увереност и самочувствие, когато ги носите. Но когато се замърсят и захабят, се чудите как да ги върнете в перфектен вид. Не трябва да ги пускате в пералнята, особено на високи градуси - има риск напълно да ги съсипете. За някои от тях са ви дали упътване и може да видите в него как да ги почистите. Но ето и някои други съвети, ако не знаете какво да правите.

 


Как да ги запазите по-дълго?

 

Важно е да ги пазите чисти и да внимавате с тях, не само когато сте навън, а и вкъщи. Не ги захвърляйте на бюрото или стола, не ги слагайте в шкафа просто така. Трябва да нанасяте защитен крем за предпазване и поддръжка върху кожените чанти.

 

"Това трябва да се прави от първия ден след покупката и такъв крем да се нанася поне веднъж на 2-3 месеца. Подходящият продукт за защита на кожените чанти предпазва от пускане на боя, избеляване, разцепване на кожата", казва експертът Джордън Смит пред британския "Cosmopolitan".

 

Хубаво е и да се съобразявате с дрехите. Ако кожената чанта е светла, не я носете върху тъмно кожено яке, тъй като тъмната боя може да изцапа чантата.

 

Снимка: Pixabay

 

Не я дръжте и на слънце за дълго време. 

 

Слагайте я в специална торбичка, когато я прибирате - обикновено тя е подарък, когато купите чантата.

 

Ако току-що сте си сложили крем за ръце, изчакайте да изсъхне, преди да хванете чантата.

 

Как да ги почистите?

 

Трябва редовно да чистите чантите. Процедурата е кратка - просто ги изтривайте с влажен, но чист парцал. Това е редовното чистене, което отнема 1-2 минути и трябва да правите веднъж в седмицата. Може да сложите във вода и малко сапун, да намокрите парцала със сапунената вода и така ще изчистите чантата по-хубаво. Нека водата е топла, но не гореща.

 

Но за истинското и професионално изчистване ви трябват и специални продукти. То се прави веднъж на 2-3 месеца. Проверете по магазините за наистина качествен крем, който няма да съсипе чантата.

 

Ако изцапате чантата с мастило, не я чистете сами, обърнете се към специалист.

 

Снимка: Pixabay


Какво да не използвате?

 

Никога не чистете чантата с мокри кърпички, дори да са бебешки, както и с оцет или някаква смес, която сами сте си приготвили вкъщи. Много от тези продукти съдържат химикали и субстанции, които могат да съсипят цвета, да изсушат кожата и да създадат други проблеми.

 

3 съвета за почистване на велурените обувки

 

7 неща, които винаги да имате в чантата


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...