.

Ябълков оцет - ползи за косата

Прави я мека, блестяща, лекува пърхота и раздразненията

Ивета Иванова
Ябълков оцет - ползи за косата
Снимка: Pixabay

Малко хора знаят, че ябълковият оцет е много полезен за косата и я прави да изглежда по-блестяща. Най-хубавото е, че това е много евтин продукт, който обаче може да замени всякакви скъпи и луксозни балсами, маски и т.н. Ето какви са ползите му, според американското издание на "Cosmopolitan".

 

Лекува пърхота

 

Ябълковият оцет има природни антибактериални и антигъбични свойства. Той предотвратява и убива бактериите и гъбите, които причиняват пърхот, казва Мона Гохара, дерматогол, пред изданието. Оцетът не е чак толкова мощен, колкото някои шампоани, които съдържат кетоконазол и  цинк пиритион, но пак е доста ефективен. А и е по-нежен от тези шампоани и така не изтощава косата, както продуктите против пърхот.

 


Облекчава сърбежа и обривите

 

Той се бори с раздразнения скалп. "Ябълковият оцет има природни антивъзпалителни свойства", посочва специалистът. Така той лекува кожните раздразнения по скалпа и облекчава сърбежа.

 

Снимка: Pixabay

 

Прави косата блестяща и мека

 

pH на скалпа обикновенно е по-киселинно, но пък се разрушава от всички продукти за коса, които използваме ежедневно. И когато то се разруши, кичурите стават заплетени, косата е суха и структурата на косъма се разрушава. Оцетът от ябълки е на киселинна основа и така помага pH да остане балансирано. Това прави косата по-мека, гладка и блестяща.

 


Как да нанасяте оцета?

 

Естествено, не трябва директно да поливате косата с бутилката ябълков оцет. Разредете го с вода. Налейте в голяма чаша повече вода и малко оцет - смята се, че оцетът трябва да заема само 1/5, а водата 4/5. Когато се къпете, първо се измийте с шампоан, а после нанесете сместта около скалпа и надолу по кичурите. Трябва очите ви да са затворени - не е хубаво оцетът да попадне в тях. Постойте така около 30 секунди и после отмийте оцета. След това може да изплакнете косата с балсам.

 

Снимка: Pixabay


Колко често да миете косата с оцет?

 

Не трябва да прекалявате, но не забравяйте за тази процедура. Мажете косата с ябълков оцет веднъж седмично, но само когато миете косата и с шампоан.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...