.

Биотин - полезен ли е за косата?

Ето някои факти

Ивета Иванова
Биотин - полезен ли е за косата?
Снимка: Pexels

В последните години много се говори за ползите от биотина за косата, кожата и ноктите. На него се гледа като на вълшебна съставка. Препоръчва се да го използвате, ако косата ви е изтъняла, ако ноктите ви са чупливи, ако кожата ви не е еластична. Ето какво трябва да знаете за биотина, според дерматологът Давал Банусали и трихологът Бриджет Хил, който говорят пред американския "Cosmopolitan".

 


Какво е биотинът?

 

Освен биотин, той е наричан още витамин В7 или витамин H. Той е водоразтворим витамин, включен в широк диапазон на метаболитни процеси – както при хора, така и в други организми. Свързва се основно с обработването на мазнини, въглехидрати и аминокиселини в енергия. Ако имате недостиг на биотин в организма, д-р Банусали предупреждава, че косата ви може да започне да изтънява, а ноктите ви да започнат да се чупят. Може да си набавите витамина от много храни - месо, яйца, риба, ядки и някои млечни продукти. Ако хапвате редовно някои от тези храни, вероятността да имате недостиг на биотин, е малка.

 

Снимка: Pixabay

 


Толкова ли е полезен за косата?

 

Простата истина - няма достатъчно научни доказателства, че биотинът е ключът към пускането на много дълга коса. В миналото са били популярни хранителните добавки с биотин и се е смятало, че те карат косата да расте. "Повечето дерматолози се съгласяват - най-вероятно той не вреди, но ако вземате биотин, няма да видите съществена разлика в косата си", казва д-р Банусали. Витаминът ще ви помогне повече, ако имате недостиг на него.

 


Кога започва да действа на косата?

 

Понякога бременните и кърмещите жени имат недостиг на биотин, но това трябва да се установи с кръвен тест. Ако имате недостиг на витамина и започнете да го използвате, ще трябва да изчакате няколко месеца, за да видите резултати.

 


Какви са страничните му ефекти?

 

Ако нямате недостиг на биотин, може да е вредно да го вземате като хранителна добавка, ако не сте се консултирали със специалист. Д-р Банусали обяснява, че биотинът може да повлияе на точността на някои лабораторни тестове - например, такива за щитовидната жлеза, както и изследването на тропонина.Смята се, че биотинът може да предизвика поява на акне.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...