.

Защо обувките са най-важни за спорт?

Добрият избор на спортна обувка предпазва от травми

Защо обувките са най-важни за спорт?
Снимка: Tialoto.bg

Изборът на спортни обувки е важен за всеки спортист, особено когато става въпрос за ежедневни тренировки


Те са най-важната част от моята спортна екипировка, защото ако ползвам неподходящи, рискувам да получа травми в областта на глезените и ходилата.


Започнах да играя футбол преди 8 години и през тях съм правил на няколко пъти грешен избор на обувки, с които да тренирам извън терена.


В началото всеки идваше на стадиона с каквито маратонки разполага, но бързо разбрахме, че подходящата спортна обувка не е лукс, а необходимост. Няколко пъти след продължителни занимания се прибирах с болки в колената, тежест и дискомфорт.


Първият ми треньор каза на едно от заниманията – инвестирането в качествени спортни обувки е един от най-оправданите разходи, който може да ви спести много проблеми.

 



Футболът не е само официалният мач


Тези, които не се интересуват от футбол виждат само „черешката“ – самият мач. Но докато стигнем до него, ние тренираме четири или пет пъти в седмицата. Част от подготовката ни преминава без топка, във фитнеса, а между полусезоните сме на планински лагери. Така ни се налага да бягаме на писта на стадиона, на изкуствен терен, да тичаме на „пътечка“ във фитнеса, да правим кросове в парка или на пресечени местности – много занимания и нито едно с топка.


Точно при тези тренировки най-важни са обувките, за да не предизвикаме ненужни травми.


Как да изберем подходящия модел?


На пазара има десетки модели спортни обувки, които на външен вид не се различават особено. Като тийнейджър, за мен е много важен външният вид, но като спортуващ активно, изискванията стават много повече. Треньорите са ми давали общи съвети за маратонките, които са подходящи и поддържат глезена и ходилото в правилно положение.


В тренировките ни без топка има различни упражнения, при които рязко променяме положението на тялото. А краката ни поемат най-голямото натоварване. Една от моите травми – силно натъртване на глезена, за радост не толкова сериозно, бе предизвикана именно заради обувките ми, които бяха доста широки. И ги бях избрал, защото са яки на външен вид.


Тогава започнах да се интересувам по-детайлно с какво трябва да тренирам, още повече, че става въпрос за моето здраве. А и най-сериозната причина – да не пропускам официален мач заради грешен избор.

 



От няколко месеца аз и част от моите съотборници сме се спрели на adidas AlphaBOUNCE, които могат да се купят в Sport Depot. В съблекалнята ги наричаме „бегачките“. Всъщност те са наистина многофункционални. На пръв поглед изглеждат малко грубички, но след няколко тренировки веднага ги оцених. Подходящи са за фитнес тренировките ни, за бягането ни за издръжливост, както и за планинските ни преходи.


Какво ме грабна най-много?


При първото обуване това беше чувството за лекота и стабилност на крака. На първата тренировка оцених може би най-важното за мен – самата обувка е изработена така, че обгръща петата и средната част на стъпалото и ги прави стабилни.


Упражненията, които правим, често са много динамични и изискват рязка смяна на посоката на движение. Правим и такива за баланс върху гумени полукълба, които изискват не само концентрация и правилно изпълнение, но и стабилност на крака. А за това е важна и обувката.


Когато става въпрос за линейно бягане, adidas AlphaBOUNCE са наистина перфектни. Маратонките „дишат“, подсилените зони създават комфорт и още нещо ценно – самият аз се чувствам уверен.


Интензивността на тренировките ни по футбол определено влияе при износването на спортните обувки. Което струва скъпо на родителите ми, тъй като се налага да ги сменям през два-три месеца. Ще си призная, че когато избрах този модел на adidas в магазин на Sport Depot, това, което бе важно за мен, бе комфортът и сигурността при стъпване и тичане.


Няколко месеца по-късно мога да откроя едно от най-яките качества на модела – подметката. Изключително издръжлива и в момента състоянието ѝ е почти като на нов модел. Износването е минимално, като това се дължи на външната част на подметката от гума Continental&trade.


Другото не по-малко важно предимство е сцеплението. По време на планински кросове, в които тренираме за издръжливост, преминаваме през различни повърхности, а често редуваме сухи с влажни и дори мокри повърхности. Стабилността обаче е на ниво, независимо дали бягаме равномерно или сменяме темпото.

 

Автор: Николай Попов, 17 г.

 

Още кадри на специалните обувки можете да видите в Tialoto.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...