.

5 причини за лош дъх

Ето кои са те

Ивета Иванова
5 причини за лош дъх
Снимка: Pexels

След поемане на пикантни ястия или пиянска нощ е нормално да имате лош дъх. Но ако това се получава и преди да сте хапнали или веднага след измиването на зъбите, може да има и други причини за появата на лош дъх. Ето кои са те.

 


1. Дехидратирани сте

 

Всеки знае, че водата е много полезна - за доброто храносмилане, за чиста и блестяща кожа, за по-лесно концентриране и т.н. Но да сте добре хидратирани е едно от важните условия, за да имате свеж дъх. "Дехидратацията може да причини лош дъх, тъй като бактериите, живеещи в устата, се увеличават, когато устата пресъхне", казва д-р Харолд Кетз, зъболекар, пред британския Cosmopolitan. Дехидратацията намалява отделянето на слюнки, а слюнките борят бактериите в устата. Дехидратацията може да бъде причинена не само от недостатъчно пиене на вода, а и от плачене, болести, пиене на алкохол, потене и т.н. - в такива случаи трябва да пиете още повече вода.

 


2. Пропускате хранения

 

Постенето, диетата или просто редовното пропускане на хранене, защото сте заети, има негативен ефект върху дъха. Това отново предизвиква по-малко отделяне на слюнка. Небцето и езикът привличат още повече бактерии и резултатът е лош дъх.

 


3. Взимате противозачатъчни

 

Взимането на противозачатъчни може да промени начина, по който организмът преборва бактериите - по-трудно се справя с тях. Това значи, че може да получите заболяване на венците. Това заболяване винаги е придружено от лош дъх. И противозачатъчните, и някои други хапчета могат да предизвикат сухота в устата.

 


4. С наднормено тегло сте

 

Прочуване от 2007 г. доказва, че колкото повече тежите, толкова по-вероятно е дъхът ви да мирише лошо. Професорът, водил изследването, Мел Розенбърг, казва, че не е сигурен каква е причината, но наистина е установена такава връзка.

 


5. Дъвчите дъвка постоянно

 

Дъвките помагат да имате свеж дъх, но ако дъвчите прекалено Често и прекалено много, може да има обратен ефект и това да ви причини лош дъх. Дъвките и ментовите бонбонки понякога съдържат захар, която храни бактериите в устата. Те имат добър краткотраен ефект, но не могат да заменят миенето на зъби и поддържането на добра устна хигиена. Ако прекалено често дъвчите дъвки със захар, това благоприятства образуването на плака.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...