.

Умора в социалната изолация - как да я преборите?

Ето защо постоянно сте изморени, въпреки че сте вкъщи и лежите

Ивета Иванова
Умора в социалната изолация - как да я преборите?
Снимка: Pexels

Сега повечето хора работят и учат от вкъщи, заради пандемията от коронавирус. Това значи, че могат да стават по-късно и съответно - да спят повече, което подобрява здравословното състояние. Освен това, заведенията не работят, някои магазини са затворени, животът сякаш е спрял и нямаме толкова задължения, които трябва да изпълняваме. Може би чистите и готвите повече вкъщи, но не излизате и не ходите толкова, колкото преди.

 

Въпреки това, много хора се оплакват, че сега са доста по-изморени, дори да стоят основно вкъщи и да нямат толкова работа. Чудят се защо са изтощени по цял ден, като прекарват времето си основно на дивана, в леглото, пред телевизора и ходят само до магазин.

 

Защо постоянно чувстваме умора?

 

Специалистът по сън, д-р Софи Босток, казва през британския "Cosmopolitan", че има основателна причина да сме изморени."Не е изненада, че изолацията влияе на това колко уморени се чувстват хората. Много от това се дължи на факта, че ежедневни навици са прекъснати, излагаме се по-малко на слънчева светлина, изпитваме повече тревожност, като четем новините и прекарваме повече време пред екраните. Така мозъците ни не получават същото количество стимулация, с което са свикнали. Трябва да прекарваме дните си в едни и същи малко на брой стаи в къщата, с едни и същи хора, затова е нормално да се чувстваме по-летаргични, като резултат от това", обяснява тя. Лекарката дава някои съвети как да се преборим с умората в дома си.

 

1. Създайте си нова рутина

 

Опитайте си да си създадете нови ежедневни навици и да се придържате към тях. "Мислили сте си, че възможността да спите повече и да се движите по-малко, докато сте в изолация, увеличават нивата на енергията през деня, но е обратното. Изкушаващо е да използвате времето, в което преди сте пътували към работа или училище, за спане, но да обърквате циркадният си ритъм разстройва организма и ви прави по-податливи на умората", казва Босток. Трябва отново да възвърнете старите си навици - да лягате горе-долу по едно и също време, по което сте го правили и преди, да хапвате закуска, вечеря и обяд в еднакви часове всеки ден. Експертите препоръчват да държите електронните устройства в различна стая от тази, в която спите.

 

Снимка: Pexels

 

2. Ограничете гледането/четенето на новини

 

Хората в момента са стресирани заради пандемията от коронавирус. Всеки иска да се информира, да разбере какво се случва, интересно му е да следи новините, свързани с болестта, от цял свят. Но ако постоянно четете и гледате новини - това няма да ви помогне. "Важно е да се осведомявате и да знаете какво става, но опитайте да намалите времето, в което проверявате новините. Това ще ви помогне да постигнете емоционален баланс. Стресът предизвиква хиперактивност в нашите мозъци, произвежда се кортизол и нашите организми влизат в режим на защита, което ни отнема енергията и мотивацията", обяснява лекарката. Дишайте дълбоко и четете повече книги.

 

Снимка: Pexels


3. Правете упражнения

 

Сигурно в началото на изолацията сте си обещали, че ще започнете да правите упражнения вкъщи, тъй като не може да излизате да се разхождате дълго и да ходите на фитнес. Но не сте спазили това обещание и седите повече време пред лаптопа или телевизора. Това също ви влияе зле и ви изморява. Не трябва да подценявате физическата активност. "Физическата активност е важна не само, за да повишите нивата на енергията, но и тя освобождава ендорфини - хормони на щастието", Казва Софи Босток. Тя препоръчва да правите йога преди заспиване. Много е важно мозъкът ви също да се упражнява и да бъде стимулиран. Затова трябва да четете, да слушате музика или да се научите на ново умение.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...