.

9 ползи от суперхраната амарант

Вижте кои са те

Ивета Иванова
9 ползи от суперхраната амарант
Снимка: Pixabay

В миналото растението амарант е било основна хранителна култура в Южна Америка, а напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност. Някои казват, че вкусът на този продукт не е особено хубав, но семената на амаранта са с много висока хранителна стойност и носят безброй ползи за здравето.

 

Има много различни рецепти с амарант. В Мексико го правят на пуканки и го смесват със захарен сироп - така става като десерт. В Перу правят питие от амарант, наричано хиха, което се доближава до бирата по вкус. В Еквадор варят цветовете на растението и също правят напитка, като смесват оцветената вода с ром. 

 

Снимка: Pixabay

 

Амарантът е богат на протеини, затова у нас често го използват за закуска - с мляко, както се ядат зърнените закуски, или като част от кашата. Някои домакини правят и палачинки с брашно от амарант. Амарантът не е много познат в европейската кухня, защото е свързан с традициите и бита на ацтеките. Той се отглежда в Южна Америка. Но ако успеете да го намерите по магазините и започнете да го ядете редовно, това ще донесе много ползи на организма ви.

 

Ето защо е полезен, според "SunWarrior".

 

1. Няма глутен

 

Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.

 


2. Намалява холестерола

 

Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

 

3. Бори се с възпаленията

 

Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.

 

4. Нормализира кръвното налягане

 

Фибрите и фитонутриентите в растението помагат за намаляване на кръвното налягане, показват проучвания.

 


5. Източник на протеин

 

Амарантът съдържа много протеин и важни аминокиселини. Протеинът в състава на амаранта се храносмила по-лесно от този в други семена и зърнени продукти.

 

Снимка: Pixabay

 

6. Съдържа лизин

 

Аминокиселината лизин не се съдържа в много зеленчуци и зърнени храни. Но амарантът е страхотен източник на лизин, който помага на оранизма да абсорбира калций и да произвежда енергия.

 


7. Подпомага храносмилането

 

Богат е на фибри, което лекува подутия стомах и подпомага храносмилането. Заради фибрите, амарантът ви засища и няма да огладнеете бързо.

 


8. Богат е на минерали

 

Растението е чудесен източник на много минерали - калций, магнезий, мед. Съдържа и цинк, калий, фосфор. Тези минерали правят костите и мускулите здрави, хидратират организма, дават ви енергия.

 


9. Пълен е с витамини, помпа имунитета

 

Освен на минерали, амарантът е богат на витамини, важни за здравето ви. Това са витамините A, C, E, K, B5, B6, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин. Някои от тях действат като анитоксиданти, а и подсилват имунната система.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...