.

4 причини да ядете мисо паста

Вижте кои са те

Ивета Иванова
4 причини да ядете мисо паста
Снимка: Pixabay

Мисо пастата е екзточина храна, която става все по-модерна напоследък. Тя представлява паста от ферментирала соя със сол и коджи, а може да бъде и смесена с ориз, ечемик, , пшеница и др. Мисото е традиционно японско ястие и познато със соления си вкус. Тази паста е богата на витамини и минерали. Използва се като основа на супи, маринати, дресинги за салата и т.н. Ето защо да я хапвате, според "Healthline".

 


Подобрява храносмилането

 

Стомахът ви е дом на хиляди бактерии. Някои са полезни, други вредни. Ако имате полезни бактерии, това ви позволява да поддържате здрава чревната си флора. Чревната флора ви пази от токсините и вредните бактерии и подобрява храносмилането. Плесенът коджи е основна съставка на мисо пастата и е пробиотик. Пробиотиците  помагат за облекчаване на симптомите, свързани с храносмилателни проблеми. Мисото е ферментирала храна - това е полезно за организма, тъй като подобрява възможността му да преработва храната.

 


Подсилва имунитета

 

Мисото е пълно с полезни витамини и минерали, които помагат за по-добро функциониране на имунната система. В него има манган, витамин К, мед и цинк. А пробиотиците в пастата заздравяват стомашната флора, което помпа имунитета. Диета, богата на пробиотици, намалява риска от разболяване и ви помага да се възстановите по-бързо от болести, показват проучвания.

 

Снимка: Pexels

 

Полезна за мозъка

 

Отново благодарение на пробиотиците, които съдържа, мисо пастата може да подобри паметта ви и да ви направи по-концентрирани. Хубавото е, че тя облекчава симптоми като стрес, тревожност и дори може да ви помогне, ако се чувствате депресирани.

 


Пази от рак

 

Тази японска храна може да ви защити от няколко вида рак.  Проучвания са доказали връзката между прекалено солените храни и развитието на рак на стомаха. В мисото има високо съдържание на сол, но е установено, че то не повишава риска от разболяване от рак на стомаха, както го правят други солени храни. Други изследвания доказват, че редовното хапване на мисо паста намалява риска от развитие на рак на гърдата и черния дроб с 50-54%.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...