.

Храни, в които има прекалено много сол

Ето кои са те

Ивета Иванова
Храни, в които има прекалено много сол
Снимка: Pexels

Солта влиза в съдъжанието на почти всички храни, които хапваме. Много трудно е да я избегнем, и до една степен, това не е проблем. Организмът се нуждае и от сол, за да извършва определени функции, но ако поемаме прекалено много, може да има лош ефект. Нуждаем се от около 6 грама сол дневно, това е една чаена лъжичка. Очевидно е кои са най-солените храни - снаксове, чипсове, пуканки, храни, които се претоплят в микровълновата. Ето и в кои други храни може да има повече сол, според британския "Cosmopolitan".

 


Песто

 

В последните години пестото стана хит и е направено от сравнително полезни продукти. Но не е препоръчително да използвате този сос към пастата често, тъй като традиционно около 50 грама песто съдържат 1,6 г. сол.

 

Снимка: Pexels

 

Сирене

 

Определени видове сирене могат да са прекалено солени. Затова, залагайте основно на рикота, котидж сирене или кварт. Това означава, че не трябва да поемате чедър, сирене Бри, сирене Фета и пармезан.

 

Снимка: Pexels

 

Бисквити

 

Изненада, сладките бисквитки също могат да съдържат много сол! Тортите, зърнените закуски и някои видове хляб - те също влизат в списъка на най-солените храни.

 

Снимка: Pexels

 


Суши

 

Сушито се води здравословна храна, но е пълно със сол заради соевия сос и рибата. Ако много ви се хапва, поне опитайте да избягвате соса.

 

Снимка: Pexels

 

Наденички

 

Зимата е сезонът на наденичките - те присъстват на празничните трапези и на коледните базари. Ако сте прекалили с тях през последните месеци, това е навредило на организма ви. Надениците са богати на мазнини и само две свински наденички ви набавят около 36% от дневното допустимо количество сол.

 

Снимка: Pexels

 

Сандвичи

 

Заради забързаното ежедневие, много хора хапват сандвичи за обяд или вечеря. Обикновено, сандвичите в магазините и веригите за бързо хранене са пълни със сол, заради използваният хляб, консервантите и сосовете.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...