.

Тиквени семки - 5 ползи за здравето

Ето защо да ги ядете

Ивета Иванова
Тиквени семки - 5 ползи за здравето
Снимка: Pixabay

Тиквата е типично есенно ястие, което е полезно за имунната система и за здравето на кожата и костите. Но има една част от нея, която носи още повече ползи за вашето здраве - това са тиквените семки. Те са вкусни, стават за следобедна закуска и мезе и ще повлият добре на организма ви. Вижте кои са ползите от хапването им, според "Health".

 


Богати са на магнезий, желязо и цинк

 

Суровите тиквени семки са чудесен източник на някои важни минерали - магнезий, манган, желязо, цинк и мед. Магнезият подобрява качеството на съня и настроението, а манганът заздравява костите и кожата. Желязото и медта ви зареждат с енергия, а желязото и снабдява клетките в тялото с кислород. Цинкът пък помпа имунитета и е добър за здравето на кожата, и за зрението.

 

Пълни са с антиоксиданти

 

Семките са богати не само на минерали, но и на антиоксиданти, като каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите намаляват възпаленията и забавят стареенето. Те пазят и от хронични заболявания.

 

Снимка: Pixabay

 

Имат полезни мазнини

 

Те са едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Ако не обичате мазна риба, като сьомгата, заложете на тези ядки. Омега-3 мастните киселини пазят сърцето и ни защитават от възпаления.

 

Контролират нивата на кръвната захар

 

Тези ядки са бедни на въглехидрати и са добър източник на растителен протеин. Проучвания доказват, че хапването на тиквени семки може да предпази от диабет тип 2. Те подобряват регулирането на инсулина.

 

Помпат имунитета

 

Освен, че са богати на цинк и желязо, които подсилват имунната система, тиквените семки имат антивирусни и противогъбични свойства. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...