.

Плодове и зеленчуци, които да ядете през зимата

Вижте кои са те

Ивета Иванова
Плодове и зеленчуци, които да ядете през зимата
Снимка: Pexels

През зимата трябва да заредим организма с много витамини, заради вирусите и настинките. А и е по-добре да хапваме нискокалорични храни, защото се движим по-малко заради студеното време и карантината. Ето на кои плодове и зеленчуци е хубаво да заложите през този сезон, според "HealthyMummy".

 


Банани

 

Задължителен плод за зимата, който така или иначе често присъства на коледната трапеза. Бананите са сред най-добрите източници на витамин В6, който помага на организма да произвежда червени кръвни клетки и е полезен за нервната система. Те са богати и на витамин С, който помпа имунитета, както и на манган, който пази кожата. Тези плодове са източник на калий, полезен за сърцето и костите. Бананите засищат и са полезен десерт. Те ни зареждат с енергия.

 

Снимка: Pexels


Киви

 

Друг плод, който често се яде покрай коледните празници. Кивито е богато на витамин С, което значи, че се грижи за имунната система. Съдържа и голямо количество витамин Е, който прави кожата блестяща, както и се грижи за сърдечното здраве. То е пълно с антиоксиданти, нискокалорично е - има минимално количество захар. Предпазва и от заболявания на очите.

 

Снимка: Pexels

 

Портокали

 

Няма как да пропуснем и портокалите, които украсяват коледната трапеза. Те са чудесен източник на витамин С, което значи, че подсилват имунната система и благодарение на тях, желязото се усвоява по-лесно. Флаваноидите, съдържащи се в плода, са мощни антиоксиданти и се грижат за здравето на мозъка. Флаваноидите и разтворимите фибри в цитрусите подобряват и работата на сърцето. Портокалите са с ниско съдържание на захар, затова са много полезни. Те са 90% вода и хидратират организма.

 

Снимка: Pexels


Грейпфрут

 

Друг цитрус, който е много полезен за вас. Съдържа много малко калории, а е хранителен и ви засища, защото в него има фибри. Проучвания показват, че плодът помага за отслабване. Заради богатото съдържание на витамин С е полезен за имунната система и справянето с настинките. В грейпфрута има и витамин А, който се бори с възпаленията. Плодът е богат на мощни антиоксиданти и пази клетките, добър е и за сърцето. Той също хидратира.

 

Снимка: Pexels

 

Карфиол

 

От зеленчуците, карфиолът е този, който задължително трябва да присъства в зимното меню. Той е чудесна гарнитура, съдържа се в туршиите. Карфиолът засища, защото е пълен с фибри; и е богат на витамините С, К и В6, както и на фолиева киселина. Така се бори с настинките, пази костите и ни дава енергия Пълен е с антиоксиданти, които пазят от възпаления и помага за отслабване.

 

Снимка: Pexels


Картофи

 

Ако прекалите с хапването на свинско месо и пуешко месо по празниците, след това няколко дена яжте постно - най-добре картофи. Те засищат много и са полезни. Подсилват имунната система, тъй като съдържат витамин С и имат антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. В картофите има скорбяла, която дава енергия на тялото и контролира нивото на захар в кръвта. Тя подпомага и храносмилането. Богати са и на витамин В6 и калий.

 

Снимка: Pexels

 

Бамя

 

Бамята е друг вариант за гарнитура към обяда или вечерята. Тя е диетична, тъй като съдържа много малко калории. Ако често хапвате бамя, това ще заздрави храносмилателната ви система. Тя е богата на фибри и това подпомага движението на храната през храносмилателния тракт. Зеленчукът е пълен и с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които разрушават клетките в организма. В бамята има и витамин С, както и витамин А, който се грижи за зрението.

 

Снимка: Pexels


Кисело зеле

 

Традиционна храна за българската кухня. В киселото зеле се съдържат високо количество аскорбинова киселина, както и витамини С, В1, В2, В6, К. Те се грижат за имунната система и пазят от болеси. Редовното хапване на такава салата подпомага храносмилането, а зелето е полезно и за нервната система. Някои проучвания доказват, че то пази и от няколко вида рак. Полезно е и за сърцето.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...