.

Храни и напитки, на които да заложите по време на пандемията

Вижте кои са те

Ивета Иванова
Храни и напитки, на които да заложите по време на пандемията
Снимка: Pexels

За добра имунна система и предпазване от болести, трябва да хапваме доста полезни храни. Особено сега, когато има пандемия от коронавирус, студено е и стоим повече вкъщи. С работата и ученето от вкъщи, както и мързелуването пред телевизора, много хора посягат към вредни храни, от които се напълнява и които свалят имунитета и дори могат да ни направят по-гневни. Ето какво да хапвате и пиете, според "The Sun".

 

Банани

 

Прекрасен плод за зимата. Те засищат, минават за десерт, пълни са с витамин В6, който помага за производството на серотонин и допамин - хормони на щастието. Съдържат и фибри, които се грижат за здравето на стомаха.

 

Снимка: Pexels

 

Боб

 

Бобовите зърна са много полезни за сърцето и мозъка. Те са с високо съдържание на протеин и триптофан, който повдига настроението. Бобът осигурява и витамини от групата В - важни за имунната система, както и за нервната система.

 

Снимка: Pexels

 

Кафе

 

Най-популярната напитка в света. Ако нямате настроение заради пандемията и карантината, трябва да знаете, че кофеинът ще повиши нивата на хормоните на щастието серотонин и допамин. Проучвания показват, че за хората, които пият кафе, е по-малко вероятно да развият депресия. Но не пийте кафе на празен стомах и по-добре го пийте само преди обяд.

 

Снимка: Pexels

 

Картофи

 

Картофите имат лоша репутация, но това не е заслужено. Те са сред най-полезните храни, които могат да подобрят настроението и ви зареждат с важни съставки - витамин С и магнезий. Те са пълни с въглехидрати, но помнете, че мозъкът ни се нуждае от въглехидрати, за да функционира добре и да произвежда серотонин. Така че не се отказвайте от картофите, просто залагайте на печени или варени картофи, за да не трупате излишни килограми.

 

Снимка: Pexels

 

Фъстъчено масло

 

Това масло ви зарежда с енергия, тъй като е пълно с протеин и полезни мазнини. Проучване от 2020 г. доказва, че редовната консумация на ядки намалява тревожността с 66%. Затова, не се притеснявайте да хапвате фъстъчено масло - то успокоява и намалява стреса от пандемията.

 

Снимка: Pexels


Шоколад

 

Британско проучване от 2013 г. доказва, че в шоколадът има много различни съставки, които повдигат настроението и ни правят щастливи. По-специално, тъмният шоколад съдържа магнезий, който намалява нивата на стреса, и стимулира производството на серотонин. Консумацията на черен шоколад помага и на тялото да произвежда и ендорфин.

 

Снимка: Pexels

 

Горски плодове

 

Лилавите и червените горски плодове - къпини, ягоди, малини, боровинки са богати на антиоксиданти, които предпазват нашите клетки, както и се грижат за мозъка. Те са полезни и за стомаха. Потискат отделянето на хормона на стреса - кортизол и е доказано, че борят депресията.

 

Снимка: Pexels


Яйца

 

Чудесен източник на протеин, затова ни засищат. Яйцата съдържат и холин - хранително вещество, което помага на мозъка да функционира правилно и се грижи за доброто ни настроение. Те са богати и на витамините В6 и В12.

 

Снимка: Pexels

 

Портокали

 

Ако не сте достатъчно хидратирани, е по-лесно да се паникьосвате и да сте притеснени. Осигурете си достатъчно храни, които ви хидратират - например, портокалите. Те са полезни и за имунната система, тъй като съдържат витамин С. Богати са и на витамини от групата В и борят стреса.

 

Снимка: Pexels


Мед

 

От малки знаем, че медът може да помогне при настинки, инфекции и възпалено гърло. Но той съдържа и триптофан, който подобрява настроението. Освен това, може да хапнете мед, когато ви се яде нещо сладко, вместо да залагате на вафли, пасти, торти и т.н.

 

Снимка: Pexels

 

Кисело мляко

 

Съдържа бактерия, която се грижи за здравето на стомаха. Много от хормоните на щастието и невротрансмитерите се произвеждат именно от стомаха. Киселото мляко е полезно и за костите.

 

Снимка: Pexels

 

Червено вино

 

Умерената консумация на червено вино се свързва с подобряването на настроението. Това вино е пълно с антиоксиданти, които са полезни за сърцето и мозъка. Може да пийвате по 1 чаша червено вино с вечерята.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...