.

Мит или истина: 8 факта за жегата и борбата с нея

Ето какво да направите

Ивета Иванова
Мит или истина: 8 факта за жегата и борбата с нея
Снимка: Pixabay

Лятото e в разгара си и дните са много горещи. За съжаление, нямаме възможост постоянно да сме на почивка в планината или на море, където можем да избягаме от жегата. Но има някои начини да се преборим с нея. Вижте кои неща са истина и кои мит, когато става въпрос за  горещините, според "The Sun".

 

Горещото време възпалява алергиите - факт

 

Ако имате алергии, жегата може да ги влоши. "Когато времето е топло, сухо и ветровито, циркулиращите нива полен във въздуха се увеличават. Поленът е това, към което са алергични хората със сенна хрема и това може също да предизвика астма у някои хора", казва д-р Рейчъл Уорд.

 

Снимка: Pexels

 

Жегата ви нервира и депресира - факт

 

Проучвания показват, че прекалено горещото време може да доведе до високи нива на тревожност и дори повече насилие, включително домашно насилие, обяснява лекарката. Има и изследвания, които посочват, че има връзка между повишаване на нивата на самоубийствата и горещината.

 

Снимка: Pexels


Не трябва да нанасяме слънцезащитен крем постоянно, защото се нуждаем от витамин D - мит

 

Изследвания, които са проведени в Австралия, сравняват нивата на витамин D при хората, които често нанасят слънцезащитен крем и на тези, които не слагат. "Има много малка разлика в нивата на витамин D, така че трябва да нанасяте слънцезащитен крем внимателно и редовно", обяснява д-р Филипа Кей. Препоръчва се слънцезащитният лосион да се нанася на всеки два часа - по 2 чаени лъжици на главата, ръцете и врата и 2 по тялото. Това действие трябва да стане навик, като миенето на зъби.

 

Снимка: Pexels

 

Лютото къри ще ви охлади - факт

 

Лютите и пикантните храни загряват тялото и ще ви накарат да се потите. Това значи, че после тялото ще се охлади. Но трябва да останете хидратирани, затова с тези храни поемайте и много вода.

 

Снимка: Pexels

 

Избягване на спортуването в жегата - мит

 

Ако спортувате, когато навън е много горещо, това може да стресира тялото и дори да е опасно - да получите топлинен удар. Но това не значи, че трябва да избягвате тренировките през лятото. Спортувайте вътре - в зали и салони, в които има климатик и е прохладно. Ако спортувате навън, нека е в по-ранни и късни часове, когато не е толкова топло. Пийте много вода и избягвате тичането или прекалено интензивните тренировки, особено между 11 и 15 ч.

 

Снимка: Pexels

 

Дръжте прозорците и вратите затворени - факт

 

Когато температурите се повишат, много хора отварят вратите и прозорците, за да има полъх и движение на въздуха. Но ако навън е много горещо, трябва да затворите вратите в дома, ако искате вътре да остане по-прохладно. Ако навън температурата е по-висока от тази в дома ви, не отваряйте прозорците и спуснете завесите. Когато се разхлади или стане по-късно, отворете, за да влезе чист въздух.

 

Снимка: Pexels


Пийте по 8 чаши вода на ден - мит

 

Много е важно да останете хидратирани в жегата и е факт, че доста хора не пият достатъчно вода. Но експертите препоръчват да пиете между 6 и 8 чаши вода на ден, в зависимост от ръста и теглото. Запомнете, че млякото, напитките без захар, чаят и кафето също съдържат вода и ви я набавят. Не е нужно да пиете само чиста вода.

 

Снимка: Pexels

 

Студен душ ще ви разхлади - мит

 

Студен душ в жегата изглежда като рай и за малко ще ви разхлади, но после ефектът е обратен. Организмът ви реагира на студената вода като запазва топлината и после ви става още по-горещо. По-добре е преди сън да си вземете топъл душ. Така температурата в стаята ще ви се стори по-студена, заради топлата вода.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...