.

В жегата: Горят ли се повече калории?

Вижте какво посочва експерт

Ивета Иванова
В жегата: Горят ли се повече калории?
Снимка: Pexels

Лятото е в разгара си и навън става все по-горещо. С покачването на температурите, все повече хора се отказват от интензивните тренировки навън заради жегата. Но в същото време, искаме да горим повече калории, за да изглеждаме добре с тънките и къси летни дрехи. Често се твърди, че тренировките в горещото време топят горят повече калории, тъй като потенето е по-обилно, но дали това е истина? Ето какво казват от британския "Cosmopolitan".

 


Горят ли се повече калории?

 

Отговорът на специалистите е, че вероятно е така - наистина горим повече калории, ако тренираме в жегата. Д-р Прийти Даниел, който работи в Лондон, казва, че всичко зависи от базалната скорост на метаболизма. Това е количеството енергия, което изразходваме за единица време в покой; или мярка за това колко бързо изгаряме калории, за да продължават да работят клетките в организма.Базалната метаболитна скорост може да варира според нивата на активност, но се вижда, че тя може да зависи и от времето и климата. "По-топлото време може да предизвика малко повишение в базалната метаболитна скорост, което помага да изгорим калориите малко по-бързо, защото тялото работи по-здраво, за да ни разхлажда", обяснява тя.Но няма научно доказателство колко повече калории се горят.

 

 

Снимка: Pexels

 

Да тренирате ли в жегата?

 

Много е важно, ако решите да тренирате, докато навън е горещо, да сте добре хидратирани. Спортът в прекалено топлото време е рисково начинание - може да се дехидратирате или да получите топлинен удар.Важно е да сте с правилно облекло - бяла мрежеста шапка и тънко спортно облекло. Трябва да пиете много вода и течности и да не тренирате в най-топлите часове на деня. Правете упражнения рано сутрин или късно вечер.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...