.

Какво трябва да знаем за Инвитро (IVF)?

Платена публикация
Какво трябва да знаем за Инвитро (IVF)?
Снимка: Pexels

Безплодието засяга способността за репродукция, а за безплодни се считат двойки, които след година опити да се сдобият с поколение не успяват.

 

Факторите, които влияят върху неспособността за забременяване са много, но за щастие съвременната медицина и в частност инвитро терапията (IVF) увеличават значително шансовете на безплодните двойки да се сдобият със здраво бебче.

 

Снимка: Pexels

Какво е инвитро терапия?

 

IVF е ефективна форма на асистирана репродуктивна терапия, която включва сложна поредица от процедури, които се прилагат, за да се увеличат шансовете за зачеване на бебе. 

 

За да се извърши инвитро оплождане е нужно преди това да бъде извършена контролирана стимулация на яйчниците с цел получаване на яйцеклетки, които в последствие ще бъдат оплодени инвитро (IVF) , за да се получат ембриони. След като тези ембриони бъдат получени се държат в култура 5 - 6 дни, в края на които няколко ембриона се имплантират в матката на майката, а останалите се съхраняват за в бъдеще.

 

Един пълен цикъл инвитро (IVF) отнема средно около три седмици, но понякога стъпките са разделени на различни части и процесът може да отнеме  и повече време.

 

Процедурата може да се извърши като се вземат яйцеклетки и сперматозоиди от жената и мъжа в двойката, но също така е възможно оплождането да бъде извършено като се вземе репродуктивен материал от известен или анонимен донор. В някой страни е разрешено да се използва гестационен носител (жена, на която се имплантира ембрион в матката).

 

Какво влияе на шансовете за зачеване с инвитро?

 

Шансовете за успех при инвитро (IVF) зависят от редица фактори, сред които:

 

•  Причината за безплодието   

 

•  Мястото (клиниката), в която се извършва процедурата

 

• Начин на живот и тегло на пациентката   

 

• Предишни бременности,  включително загубите на бременност   

 

• Възрастта на пациентката. Доказано е, че шансовете на зачеване с IVF намаляват с увеличаването възрастта на жената. Установено е например, че жените под 35 годишна възраст имат 39,6% шанс да заченат още при първия или втория цикъл IVF, докато при жени над 40 години шансовете са 11,5%.

 

Могат ли да се правят още опити, ако първият е неуспешен?

 

Всъщност, процентът на успешно заченалите при първия цикъл не е много голям и  повечето двойки преминават през няколко цикъла инвитро (IVF). Колко опита могат да бъдат направени зависи най-вече до колко е силно желанието за деца и доколко разочарованието от първия неуспех може да повлияе върху прага на търпимост на двойките.

 

Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, ще цитираме едно датско проучване, проведено преди няколко години, според което 29% от двойките, подложили се на инвитро са заченали след втория цикъл в рамките на година, 62% са постигали желаната цел след три години, а 40% зачеват, след като са преминали 4 или повече цикъла.

Положителният факт тук е, че над 70% от двойките успяват да заченат и да се сдобият с рожба в рамките на 5 години от началото на процеса на инвитро процедурите.

Възможни рискове при зачеване инвитро

 

• Многоплодна бременност

 

За да се увеличат шансовете за зачеване в матката на майката се имплантират няколко ембриона. Ако зачеването стане факт и ембрионите не бъдат намалени се увеличат рисковете от по-ранно раждане или раждане на бебета с ниско тегло. 

 

• Синдром на хиперстимулация на яйчниците

 

Инжектирането на лекарства за плодовитост като HCG за предизвикване на овулация може да причини хиперстимулация на яйчниците, при което те стават болезнени и се подуват. Състоянието не е опасно и продължава около седмица. А ако по това време пациентката вече е бременна може да продължи малко повече (няколко седмици).

 

• Спонтанен аборт

 

Честотата на спонтанни аборти при жени, заченали с инвитро (IVF) е подобна на тази при жени, които зачеват по естествен път (около 25 - 35%).

 

 

Снимка: Pexels

От значение ли е клиниката по асистирана репродукция?

 

Сред факторите за успешно зачеване IVF, макар и не на първите места се нарежат и клиниките, в които се правят подобни процедури. Затова е добре двойките, които искат да се сдобият с бебе да направят предварително проучване на инвитро клиниката. Защото невинаги най-скъпата или най-популярната клиника е най-добрата. По-важно е в нея да работят специалисти, които изслушват пациентите си и ги подкрепят през всички трудни етапи, през които трябва да преминат.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...