.

5 причини цикълът да е по-тежък и неприятен

Вижте кои са те

Ивета Иванова
5 причини цикълът да е по-тежък и неприятен
Снимка: Pixabay

За повечето момичета идването на цикъла е тежък период в месеца. Свързва се с променливо настроение, болки в корема, раздразнителност, намалено чувство на комфорт, глад за сладко. Има някои месеци, в които цикълът е по-тежък, неприятен или силен от други. Ето какви може да са причините за това, според "Elite Daily".

 


Не сте спали достатъчно

 

Да си набавяте достатъчно сън е много важно, особено по време на цикъл. Ако не спите достатъчно това влияе зле на ПМС и на самия цикъл. Д-р Джесика Шепард казва, че ако не си набавяте нужното количество сън по време на цикъл, вие ще сте по-раздразнени и уморени. Това стресира тялото. Малкото сън води до промяна и в хормоните, което може да направи цикъла нередовен.

 

Хапвали сте много преработени храни

 

Храни, като пицата, пържените картофки и бейгълите може да са много вкусни и да подобряват настроението за момент, но те са пълни с бяла захар и брашно, които причиняват възпаления. Цикъл + допълнително възпаление е равно на кошмар. Препоръчва се да ядете повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

 

Различни периоди

 

В различните периоди цикълът може да е по-обилен и тежък. Матката изпуска кръв всеки месец, като начин за пречистване на организма. Понякога кръвта е по-малко, понякога повече. Стресът, хормоналните промени, закъсняването на цикъла - това са все неща, които могат да повлияят на количеството кръв. Така и неприятните симптоми се засилват.

 

Стресирани сте

 

Ако напоследък сте били по-стресирани, напрегнати и заети, това също влияе на менструацията. Опитайте се да се успокоите и да си починете, дори по време на цикъл. Стресът може да засили кървенето и да увеличи действието на неприятните симптоми, но и понякога може да причини загуба на цикъл. Правете упражнения, медитирайте, разхождайте се из природата, за да се успокоите.

 

Развили сте анемия

 

Ако забелязвате големи промени в кървенето, цикъла и ПМС, може би трябва да посетите лекар. Ако веднъж цикълът ви е по-обилен и болезнен, това не е тревожно, но ако вече няколко месеца (3 или 4) е така, отидете на преглед. Ако забелязвате много по-обилно кървене, вероятно е да сте развили анемия и да губите желязо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...