.

Трикове, които подобряват настроението и удължават живота

Вижте какво да правите

Ивета Иванова
Трикове, които подобряват настроението и удължават живота
Снимка: Pixabay/Gadini

В забързаното ежедневие и покрай пандемията от коронавирус, много хора се чувстват унили, тъжни, без мотивация и тонус. Оказва се, че има някои простички неща, които ако вършите за 10 минути на ден, ще сте с по-добро настроение и ще се усмихвате повече. А дори могат и да удължат живота. Ето кои са те, според "The Sun".

 


Една чаша червено вино

 

Да пиете по една чаша вино всяка вечер, не само може да удължи живота, но и може да подобри паметта ви и да направи ума ви по-остър, казват изследователи. Червеното вино съдържа ресвератрол - химикал, който доказано има свойства против стареене. Ако пиете от тази напитка умерено, може да живеете по-дълго, да имате по-добра памет и да намалите риска от кардиоваскуларни заболявания.

 

Снимка: Pixabay

 

Танци

 

Заради пандемията вероятно ходите по-рядко по дискотеки и барове, или на уроци по танци, но това не значи, че трябва да спирате да танцувате! Пуснете си музика и се разкършете за малко вкъщи. Дори може да го направите, докато вършите нещо друго - чистене, приготвяне на вечеря и т.н. Музиката доказано носи добро настроение, а физическата активност удължава живота.

 

Снимка: Pexels

 

Дрямка

 

Ако имате възможност, поспете малко следобед. Дрямката не е навик само на мързеливците. Не е задължително тя да е дълга - понякога 10-20 минути стигат, за да презаредите. По-дългият следобеден сън пък само ни изморява още повече.

 

Снимка: Pixabay

 

Чистете зъбите с конец

 

Всички помним и знаем, че трябва редовно да мием зъбите. Но много хора забравят, че е хубаво те да бъдат почиствани и с конци. Проучване на "Journal of Aging" показва, че чистенето на зъбите с конец по 10 минути на ден може да удължи живота. Това пази и от заболяване на венците. Заболяванията на венците може да доведат до сърдечни проблеми, диабет и проблеми с бъбреците.

 

Снимка: Pixabay

 

Студен душ

 

За да събудите организма и да имате енергия, вземете си хладен душ. Студената вода подобрява циркулацията и може да помогне на тялото да се излекува по-бързо, както и пази сърцето здраво.

 

Снимка: Pixabay

 

Решаване на кръстословица

 

Пъзелите и кръстословиците не са само забавление и начин за прекарване на свободното време. Проучване на Exeter University и King’s College London доказва, че ако всеки ден решавате кръстословица или Судоку, това пази мозъка по-млад. Да учите нов език или да свирите на музикален инструмент също е полезно за мозъка.

 

Снимка: Pixabay

 

Пикантни храни

 

Лютото къри също може да удължи живота, казват учени от Китай. Проучване показва, че за хората, които хапват пикантна храна веднъж седмично, е с 10% по-малко вероятно да умрат до 7 години, в сравнение с тези, които ядат пикантно по-рядко. Капсаицинът, който влиза в състава на подправките, има антиоксидантни и антивъзпалителни функции.

 

Снимка: Pixabay

 

Секс

 

Двойките, които правят секс поне 2 пъти седмично, имат по-високо количество на антитялото Имуноглобулин А, в сравнение с тези, които правят секс по-рядко от веднъж седмично. Това показва проучване на Wilkes University в Пенсилвания. Имуноглобулин А пази от болести и стимулира имунната система.

 

Снимка: Pixabay

 

Общуване със съседите

 

Американски учени установили, че приятен разговор със съседите в градината или пред блока, както и пиене на чаша кафе или чай с тях, може да помогне да живеете по-дълго. Да създадете само 3 социални контакта намалява риска от ранна смърт с 200%, установили от Brigham Young University в Юта. Това помага за поддържането на социален живот, полезно е за сърцето, мозъка, хормоналната функция и имунната функция.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...