.

Симптоми при липса на най-важните витамини в организма

Ето кои са те

Симптоми при липса на най-важните витамини в организма
Снимка: iStock/ra2studio

Витамините участват в метаболитните процеси на тялото ни и имат огромно значение за нашето здраве. Когато в организма ни се появи недостиг, той може да доведе до редица симптоми и здравословни проблеми както при мъжете, така и при жените. Познаването им е първата стъпка към възстановяване на баланса и подобряване на цялостното здраве.


Кои са жизненоважните витамини и как да разпознаем симптомите при тяхната липса?


Препоръчително е да ги разпознавате, за да поддържате оптимално здраве и да предотвратите хронични заболявания.

 

       1. Витамин А


Недостигът му често се свързва с проблеми с кожата, сухота, лющене, чупливи нокти и затруднено виждане през по-тъмната част от деня. Той е от съществено значение за поддържането на здрава кожа, коса и нокти и за добро зрение.

 

       2.  Витамин В комплекс

 

Групата от В витамини играе ключова роля в енергийния метаболизъм и работата на нервната система. Липсата им може да доведе до общи неразположения, но и до анемия и депресия. Характерните симптоми при дефицит са хронична умора, понижен апетит, отслабване и мускулна слабост.

 

        3. Витамин С

 

Основната му роля е да подпомага имунната система и процеса на заздравяване на раните. Недостигът му води до чести заболявания, липса на енергия, кървене на венците и бавно зарастване на рани.



         4. 
Витамин D

 

Той е важен за усвояването на калция и поддържането на костната плътност. Неговият дефицит може да причини остеопороза. Симптомите на недостиг са болки в костите, мускулна слабост и чести фрактури.

         

         5. Витамин Е

Това е един от най-мощните антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане. При дефицит може да се появят неврологични проблеми, мускулна слабост и проблеми с репродуктивната система.


         6. 
Витамин К

Има ключова роля в процесите на съсирване на кръвта и за здравето на костите. Ако той е недостатъчен в организма, по тялото може да започнат да се образуват синини или да се появи по-силно кървене при леки порязвания.


Как да си ги набавим?


За да попълните липсата им в организма, е важно на първо време да поддържате балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и семена. Ако установите недостиг, може да разгледате хранителните добавки, които се предлагат в онлайн аптеките. Там лесно ще изберете подходящите продукти и ще получите професионален съвет.

 

Не забравяйте, че винаги е препоръчително да се консултирате и с медицинско лице, за да уточните дозировката и продължителността на приема.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...