.

Божиите очи - магична дестинация за уикенда

Ето защо да посетите пещерата

Ивета Иванова
Божиите очи - магична дестинация за уикенда
Снимка: Pixabay

Пещера Проходна, известна и като "Божиите очи", се намира в село Карлуково, област Ловеч. Мерките срещу пандемията от коронавирус вече са отпуснати, и ако се чудите къде да се разходите през почивните дни - това е чудесен вариант. 

 


Как да стигнете?

 

Пещерата се намира на около километър от Карлуково и на 112 км от София. Най-удобно е да се отиде с автомобил, но ако нямате такава възможност, може да използвате автобус до Луковит от там да потърсите маршрутка до селото. Има и влакове от София до Карлуково, но са с прекачвания.

 

Пещера Проходна се намира на 250 метра надморска височина. Хубавото е, че тя е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково.Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина от 365 метра и с височина на сводовете си от 56 метра.

 

Как се е образувала?

 

Вследствие на денудационните процеси и ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът "О̀кната" (наричани още "Очите на Бога", "Комините"). Те представляват два огромни, почти еднакви по големина отвора, които са с формата на очи. Погледнати и от долу, и от високо, те изключително много приличат на очи, които сякаш се взират в посетителите. Така пещерата получава неофициалното си име. През въпросните отвори или очи, навлиза светлина във вътрешността на пещерата и така се получава ефект.

 

Любопитни факти

 

Пещерата се превръща в емблема на българската природа, заради внушителния си вид.

 

Ето и някои факти за нея:


- Обявена е за природна забележителност през 1962 г.

 

- Заради невероятната и божествена атмосфера, в нея са снимани много исторически филми - "Време разделно", "Борис I", американският филм "The Way Back", съветско-българският филм "По следите на капитан Грант"

 

- Поп певецът Миро снима там клипа към песента си "Върха на планината"

 

- Посещавана за снимки от актьорите Ед Харис, Колин Фарел, Кристоф Ламбер, Стефан Данаилов, Мая Бежанска и др.

 

- По време на бомбардировките през Втората световна война местните жители се укривали в пещерата

 

- Там се извършват скокове с бънджи


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...