.

Човекът и неговите биоритми

През различни периоди от живота си  човек има различна работоспособност и различно настроение. Тук влияние оказват неговите биоритми. Според специалистите, същесвуват много различни цикли, но основните са три: физически - който има продъ

Човекът  и неговите биоритми
id="internal-source-marker_0.14966232498279075" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">През различни периоди от живота си  човек има различна работоспособност и различно настроение. Тук влияние оказват неговите биоритми.

Според специалистите, същесвуват много различни цикли, но основните са три: физически - който има продължителност 23 дни, емоционален - 28 дни и  интелектуален - 33 дни.  В деня на раждането на човек и трите цикъла са в нулева фаза и затова тяхното изчисляване започва от този ден.

Интересно е, че всеки един от тези цикли има и положителна, и отрицтелна страна. През положителния период е характерно подобряване на физическото, емоционалното и интелектуалното състояние на човека, а през отрицателния - точно обратното.

Денят, който съвпада с  прехода от положителната половина на цикъла към отрицателната се нарича ‘критичен’ или ‘нулев’. Тогава са възможни функционални промени в организма и вследствие - грешки, нещастни случаи и др.

Критичният ден за физическия цикъл е дванадесетият, за емоционалния - единадесетият и за интелектуалния  седемнадесетия.  Съвпадението на критичните дни на трите цикъла става един път в годината. Този ден е най-опасен  и тогава трябва да се отложат важни мероприятия, пътувания и др.  подобни.

Науката, която изучава биоритмите, се нарича биоритмология. Загубата на ритъма е равносилна на смърт.  В последните години биоротмологията става актуална и необходима за много области на живота:за труда  - трудова биоритмология,  за спорта - спортна биоритмология, за лечение на болестите - хронофармакология, за космоса - космическа биоритмология. ...

На шофьорите, пилотите, космонавтите, спортистите... се правят специални изчисления на биоритмите.  Те оказват влияние на всеки човек,  както през различните часове на денонощието, така  през годишните сезони.

По-голяма част от хората имат два пика на работоспособност - сутрин от 8 до 12 ч. и вечер от 17 до 19 ч.  През  останалото време  и особено от 13 до 15 часа, човек се чувства най-слаб и е с намалена работоспособност.  Ето защо, най-трудната и най-отговорна работа трябва да се  извършва в циклите на повишена работоспособност.

1/6 от хората са по-работоспособни в сутрешните часове. Те са тип ‘чучулига’ - стават рано и се чувстват най-бодри и работоспособни в първата  половина на деня, но вечер са уморени, сънливи и си лягат рано.

Почти 1/3 са от тип ‘бухал’.Те са най-работоспособни и продуктивни във вечерните часове и през нощта.  Лягат си късно и стават късно сутрин. Занимават се основно с умствен труд.

Останалата част от хората са без предпочитания към времето за работа - наричат ги ‘аритмици’.  Те обикновено са заети с физическа работа.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...