.

Можем ли да се справим с пролетното безсъние?

В разгара на пролетта сме.  А през този  сезон много хора се оплакват от безсъние. Причина за това е, че през пролетта в организма се извършва по-активно  обмяната на веществата и обновлението на клетките. Сезонната авитаминоза,

Можем ли да се справим с пролетното безсъние?
id="internal-source-marker_0.6461021889444303" style="font-size: 9pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">В разгара на пролетта сме.  А през този  сезон много хора се оплакват от безсъние.
Причина за това е, че през пролетта в организма се извършва по-активно  обмяната на веществата и обновлението на клетките.

Сезонната авитаминоза, плюс неустойчивият геомагнитен фон и преходът към лятно време са трите фактора, които повечето хора трудно понасят.  Всичко това се отразява на качеството на съня.  Специалистите ненапразно наричат съня най-тънкия индикатор на физическото и психическо състояние на човека. Най-често възрастните хора се оплакват от безсъние, но не бива да се забравя, че с годините потребността от сън намалява.

Причините за пролетното безсъние  могат да се разделят на органични,  /когато изострянето на хроничните заболявания не позволява да се спи спокойно/ и функционални - заради неврози и депресии.  Всичко,  обаче, се обяснява с индивидуалните особености  на всеки човек да се възстановява.

При тези, които се наспиват бързо, възстановителните процеси  протичат по-бързо. Важно е човек да спи толкова, колкото изисква организмът му. Няма значение колко часа сте спали, важното е да се събудите бодри и свежи.

Едно от най-важните неща е,  да не се страхувате от безсънието. Защото тогава човек започва да се паникьосва и  за мозъка ще  бъде още по-трудно да превключи на режим ‘заспиване’. Независимо, че предната нощ не сте могли да заспите, винаги си лягайте с убеждението, че този път ще успеете.  Важно е да се ляга по едно и също време и да се отделя на организма толкова време, колкото му е нужно да се възстанови.

Всеки човек е наясно със себе си - дали е ‘чучулига’, която ляга и става рано,  или пък  ‘сова’, която работи до късно, но пък и става по-късно.

Все пак,  специалистите  препоръчват някои хитринки за по-бързо заспиване. След вечеря може да се разходите навън за 30 минути. Преди лягане натопете краката си в приятно топла вода, изпийте чаша топло прясно мляко с лъжичка мед или пък изяжте един банан.

Най-добре е след 20 часа, ако успете да си наложите,  да не мислите  за проблемите, които сте имали през деня, или пък за тези, които ви предстоят.   Вземете си интересна книга, пуснете си хубава любима  музика или пък гледайте някой забавен филм. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...