.

Дехидратацията действа зле на психиката

Дехидратацията действа зле на психиката

Водата е много важна за психиката на човека и  това е доказано от американско проучване. След продължително изследване,  специалистите са доказали, че една от основните причини за повишаване на риска от депресия е недостатъчното количество вода, което хората приемат за денонощие.

Доброволци били разделени на две групи. В едната  група получавали  вода, колкото поискат, а в другата - доста ограничено.  След няколко дни изследваните от втората група станали раздразнителни, имали лошо настроение, а някои започнали открито да проявяват злоба и завист.  Тези хора мислели много по-мудно отпреди, работели по-бавно над различни задачи, изискващи логическо мислене, а това ги дразнело допълнително.

Според учените, количеството вода, което е необходимо за правилната дейност на един организъм, е строго  индивидуално и зависи  и от факторите физическо натоварване, климатични условия, температура на въздуха. Средното количество вода, обаче, е 8-9 чаши на денонощие и това твърдение не бива да се подлага на съмнение.  Специалистите подчертават, че тук става дума само за вода, а не въобще за течности.

Който иска да има здрав съд, чаша вода преди лягане е задължителна. Дехидратацията може да доведе до мигрена и дори до депресия, заради нарушаване на електролитния баланс в мозъка. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...