.

Храни срещу стрес

Храни срещу стрес

Естественият антидот при стрес и умора са витамините от група В. Хората с недостиг на тези витамини по-често страдат от депресии и лоша памет. Тези  витамини се съдържат в млечните продукти, яйцата, зеленчуците с тъмнозелени листа, ядките, бананите. Банан и шепа несолени ядки, са прекрасна закуска за работа или в училище.  

Ако чаша кафе ви помага да се съсредоточите и по-добре да работите, не се отказвайте от нея. Но все пак имайте предвид, че кофеинът увеличава нивото на адреналина, а количеството му, натрупвано за дълъг период, може бързо да изтощи организма ви.

Ако решите да откажете кофеина, трябва да знаете, че първите 24 часа ще са най-трудни - може да се появи главоболие, повишено чувство за умора. Тогава пийте много вода и сокове, яжте повече плодове и пийте фрешове - фруктозата стимулира мозъка.  

В края на тежкия ден,  продукти, които съдържат много нишесте, ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите спокойно. Това са макароните, картофите, хлябът и оризът.

Оказва се, че продуктите, с които се храним, влияят на нашето настроение и на общото ни вътрешно състояние.

Бананите повдигат настроението, в тях се съдържа алкалоидът харман. В бананите той се съдържа в много малко количество, но настроението  е подобрява.   

Доматите и канелата пък разкрепостяват и възбуждат. В тях има доста голямо  количество 5-хидрокситриптамин, чието действие е сходно с това на серотонина. Още в древен  Египет хората са добавяли канела към храната, познавайки силното еротично действие на аромата на тази подправка.

Магданозът укрепва духа, а маслото - нервите. В древен Рим давали магданоз на гладиаторите преди бой, тъй като той удвоява силата и мъжеството.  В него се съдържа  голямо количество витамин С и мултивитаминното вещество агиол. Ако спазвате диета и избягвате животинските мазнини, може да станете доста раздразнителни. Имайте предвид, че макар маслото да не е толкова полезно по други причини, все пак то успокоява и укрепва нервите.

Лукът е природен аспирин. Съдържащото се в него етерично масло аликин притежава същите болкоуспокояващи и температуропонижаващи свойства като аспирина.

Лютият пипер и сиренето подобряват настроението. Веществата в пипера, които усещаме като ‘пожар в устата’, карат мозъка да изработва опиат, който по-късно предизвиква усещане за еуфория. А съдържащите се в сиренето аминокиселини тирамин, тринтамин и фенилетиламин повишават настроението. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...